Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Historie Dagbøkene er utmerket referanse

Dagbøkene er utmerket referanse

E-post Skriv ut PDF

Samling på Birkeli

Som oppslagsverk for å sjekke når ting skjedde, hvem som var der, hvordan var været da osv. osv. Til det er dagbøkene til Bestefar virkelig et nyttig verktøy. Ta for eksempel dette bildet Bjørn Nordland har bidratt med, som er skannet fra hans mor Dagnys album. Han tippet på at det var fra 1946, som det er "gravert" inn i bildet. Er det riktig? Det gir dagbøkene raskt svar på.

Juli 1945Vi ser at det må være på sommeren, så det mest nærliggende er å se i sidene som omfatter juni/juli/august 1946, men vi finner ingenting der som tyder på storbesøk. Ser vi nøye på bildet ser vi at Morten holder en liten gutt i armene, og i teksten står det helt riktig at det er Inge Lars, altså meg. Jeg er født i mai 1944 og kan umulig vere så mye mer enn ett år der, slett ikke over to. Altså er det bedre å sjekke for 1945.

Nå er vi kommet til sommeren da freden kom til Norge, og bare vel to måneder etter frigjøringsdagen 8. mai, den 16. juli ser vi at han skriver "felles mødte i Pers fødselsd." Onkel Peder var født 15. juli, men bestefar skriver ofte Per når han sikter til ham, så det er nok den 15. han skriver for, men der er det ikke plass til mer. Vi ser at Morten og Ågot (han skriver Ågåt) med barna kom den 12. og Dagny, Olaf og Bjørn kom samtidig som Lise og Hermann kom tilbake, den 15. Johanna bodde vel hjemme på Birkeli da, så hun nevner han naturligvis ikke. Den eneste som da mangler, som ikke bor på Birkeli og ikke er nevnt, er Ingrid.

Ellers kan vi se at det var en tidlig og varm sommer, at de begynte slåtta i Gamsletta den 9. juli. "Påbegynt så småt med slåtta, i Gamslett". Videre, "Sol og høitørk, sterk varme, så slåtten blev tung".

Øverst kan man lese at han og Inga dro til Valnesfjord, Straumhaug (?) - Kåsmo den 3. hjem igjen den 4., og at P. Stensø (Peder) skysset dem "at-å-fram". Det var "Kalt N.lig". Bjørn Sandberg var på besøk den 5. m/ kjæreste (Marit var det nok), og da var det "sol og varmt".

Noen små detaljer er vanskelig å tyde, som hva er "?? og varm"? Eller "vanne ijen" den 5.? Si det den som kan.

Uansett, et vell av informasjon som vi alle nå kan fråtse i. Så versågod, ta vel for dere, dere blir alle mer kunnskapsrike uten at Birkelisidene mister et eneste bitCool. Nå er det skannet og lagt inn t.o.m. 1947. Se Bestefars dagbøker.

 

Sist oppdatert tirsdag 27. oktober 2009 22:24  
Antall ganger lest: 3603