Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Valnesvatnet rundt - Dumdristighet og ulykker.

Valnesvatnet rundt - Dumdristighet og ulykker.

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Valnesvatnet rundt
Ørnlia
Rotnes
Falkflaugvika
Hammerbakken
Falkflaug
Sagn og historier.
Til Birkeli og tragedien
Ferdsel på Valnesvatnet.
Dumdristighet og ulykker.
Jakt og fangst
Urskar
Isvika
Våren i Veikåsen
Sørvika
Karl Gustav Freding
Ole Eliassen
En redningsdåd
Frostmoen
Nordvika
Tanker og minner.
Alle sider

Dumdristighet og ulykker.

Tross mye dumdristighet på dårlig is på Valnesvatnet, må en kunne si at det var ganske få drukningsulykker. Men i 193o hendte en stor og trist ulykke. Jeg har skrevet før om denne triste ulykken, og har lite lyst til å gjenta den her. Jeg vil bare advare mot de før omtalte vindhull med dårlig frosset is. Det eneste jeg her vil tilføye, er at Peder omkom i denne katastrofen.

Ellers verserer det mange historier om dristighet, og dumdristighet på dårlig nyfrosset is på Valnesvatnet. Historien kan berette om to mann som var på tur til Falkflaug. De gikk på ski, men da de kom til Klubben ble de klar over at isen var for dårlig til å gå over eidet til Falkflaugsiden, selv med ski på føttene. Nå fant de ut at hvis de gikk opp på høyden rett over Klubben, kunne de få så god fart at de kunne klare å renne på skiene over eidet. Det var snø og godt skiføre. Ideen ble utført og ble ifølge sagnet vellykket.

Videre fortelles det mange historier om dristighet og vågemot. Foreksempel la man seg på magen og drog seg forbi en odde for å minske på avstanden en skulle gå. Det fortelles også om flere nesten ulykker med hest på dårlig is. En hest skal være druknet ved å bli kjørt ut på dårlig is.Sist oppdatert onsdag 05. februar 2014 23:50  
Antall ganger lest: 45233