Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Valnesvatnet rundt - Ole Eliassen

Valnesvatnet rundt - Ole Eliassen

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Valnesvatnet rundt
Ørnlia
Rotnes
Falkflaugvika
Hammerbakken
Falkflaug
Sagn og historier.
Til Birkeli og tragedien
Ferdsel på Valnesvatnet.
Dumdristighet og ulykker.
Jakt og fangst
Urskar
Isvika
Våren i Veikåsen
Sørvika
Karl Gustav Freding
Ole Eliassen
En redningsdåd
Frostmoen
Nordvika
Tanker og minner.
Alle sider

Ole Eliassen

Ol'eljasa, som det ble sagt i daglig tale, var gift to ganger. Hans første kone hette Lise. Det var åtte barn i dette ekteskapet. I det andre ekteskapet var han gift med Lovise, som var fra Lekanger. I dette andre ekteskapet hadde han fjorten barn. Lise, hans første kone, var fra Molid i Beiarn. Tilsammen var Ola far til 22 barn, i to ekteskap

Albert Olsen Sørvik var eldste sønn til Ola. Så var det to døtre, Ingeborg og Josefine. Deretter var det fire sønner, Eilert, Johan, Hans og Ludolf. Den yngste var en pike, Olea.

Går det an å tenke seg til hvordan det var for Lovise å overta en så stor familie med så mange barn. Når man da vet at Lovise fikk fjorten barn med Ola i det andre ekteskapet. Det er nesten utrolig at slikt kan gå an.

For Lovise og Ola var de økonomiske forhold som for de fleste i den tiden. Det var fra "hånd til munn" som man sier,

men da verst for en familie med en så stor barneflokk. Etter hvert dro da barneflokken bort fra hjemmet og etablerte seg andre steder. Han Ol'eljasa kan ikke jeg huske. Men Lovise husker jeg godt. Hun var ofte på Birkeli. Min mor var rundhåndet. og stakk til henne litt av hvert til livets opphold.

Nå var da sønnene Adolf, Lind og Henry kommet seg ut i fortjeneste, i den grad det var muligheter for noen fortjeneste. Men for dem, som for alle i den tiden, var det magre tider, og lite igjen til å hjelpe til med i hjemmet. Det var da fjøset og dyrene som var i fjøset som var redningen. Og selfølgelig lofotfisket som vel måtte regnes som den eneste kilde til kontanter, hvis det da var noe igjen når utrustningen var oppgjort.Sist oppdatert onsdag 05. februar 2014 23:50  
Antall ganger lest: 45229