Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Larsgården Lars-stua på Birkeli - Gammelstua

Lars-stua på Birkeli - Gammelstua

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Lars-stua på Birkeli
Gammelstua
Lillehuset
Steinkiling og muring
Tømmer-skoging
Stokksaging
Utflytting og riving
Tømring
Mønsåskanne
Loddpipe og kjøkken
Onnepause
De som snart får nytt hus
Tante Maria
Bislag og innvielse
Hva med Kvinnfolkene?
Komplett gård 1956
Lars-stua i dag
Nyhus- notater
Alle sider

Gammelstua

KrokliJohannaVedGammelstua 10cmKrokli-Johanna ved GammelstuaDette er det eneste bildet vi har av gammelstua, og det er oldemor Johanna som posere utenfor bislaget. Hun står der stien nå går forbi hagen med rogn og ripsbusker. I bakgrunnen kan vi skimte Lisjhågen og lia opp mot Skåla. Oldemor døde i 1921, så dette er minst åtte år før riving og flytting, kanskje engang mellom 1910 og 1920. Mye av tømmeret her skal gjenbrukes, men som vi kan se er det en del som er dårlig.

En interessant detalj er lafteteknikken, som her har nover med utstikkende hoder, mens det nye ble laftet med sink-nover uten hoder.

Sink-og-Hode-laftMan kan jo lure på hvorfor de ikke fikset på gammelstua, og bygde ut i stedet for å bygge nytt lenger nord, men det kunne pappa fortelle i boka si. "Der gammelstua sto hadde de hver vinter, etter østavind-fokk, store problemer med sneskavler som stengte inngangen, og de måtte krype ut loftvinduet og måke vei inn". Jeg vil nå tro at det var mer enn det, som for eksempel at de ville ha kjeller og at det var så mye dårlig tømring, som vi ser på bildet. Det er heller ikke så lett å bygge ut med lafting.Sist oppdatert lørdag 13. november 2021 02:50  
Antall ganger lest: 3895