Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Utmark Snøskred ved Ågvatnet

Snøskred ved Ågvatnet

E-post Skriv ut PDF

Snøskred ved ÅgvatnetHarald Birkeli var en tur til fjells den 4. mars og tok noen bilder av et stort skred som nettopp hadde gått fra Skålfjellet ned mot Ågvatnet, og fylt opp nesten hele myra på sørsiden. Her, til venstre, ser vi massene som ligger utover myra, og hvor mye det er. Enda mer ligger bak oss og over vegen. Er dette noe normalt, eller er det en sjeldenhet?

Jeg har aldri sett eller hørt om noe skred i dette området, og ifølge Harald har hans far, Johan, heller ikke det, hverken i nyere eller gamle dager. Det må være helt spesielle forhold som er skyld i fenomenet. Ifølge Harald var det blankis der raset hadde gått, så det må være all nysnøen som la seg oppå den, etterfulgt av mildvær og regn, og en skavl øverst som har løsnet og satt igang en lavine. Terrenget der raset gikk heller mye mindre enn 30°, som regnes som minimum for snøskred. Der det startet er det kanskje så bratt, men det må være isen som laget en sklie og muliggjorde et så stort skred.

SkredløpetHer ser man resten av massene, og at det er fylt opp både på vegen, ovenfor og nedenfor. Det må ha vært like etter sist onsdag, etter at jeg forlot stedet, hvor regn og mildvær har satt igang skredet. Vi kan se at det har startet høyt oppe mot Skåle, antagelig en skavl som har sklidd ut.

 

Utsnitt
Her er et utsnitt av samme bildet, men som viser bedre hvor det har startet

 

Få trær revet med
Det må ha vært mye vann i massene som har rast nedover gjennom skogen siden det ikke er flere trær som har blitt presset ned. Her er et som ikke har klart å stå imot.

 

Området før raset gikk
Noen dager før skredet gikk var jeg selv på ski i området, og rant ned midt i raset, men det var før regnet kom, og da var snømassene stabile. Slik så det ut der.

 

SkredstartHer ser vi opp mot der skredet startet, dagene før.

Mye av skredmassene kommer nok til å bli liggende en stund, så jeg er spent på å få se hvordan det ser ut når jeg kommer opp tidlig i juni. Hvis ikke det blir uvanlig varm vår vil det nok bli vanskelig å komme seg frem på vegen da.

Se alle bilden her i Galleriet.

Sist oppdatert mandag 19. november 2012 15:56  
Antall ganger lest: 2958