Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Utmark Årets første sol

Årets første sol

E-post Skriv ut PDF
Sol på BirkeliBildefangst fra Kroklikameraet den 1. februar viser at nå går det mot sommer igjen, det var dagen for det første glimt av solskinn på Larshusan på Birkeli i år. Hele sekvensen er 1 time, fra 10:10 til 11:10, med 10 minutter virkelighet per sekund på filmen. Fra Birkeli ville vi sett en skalk av sola mellom trærne i laveste del av Ågdalen.

Jeg presiserer Larshusan, fordi det allerede for et par dager siden var sol på Sakariasgården.

Med å bruke et stjerneprogram (CyberSky som kan lastes ned gratis) som viser solhøyden til envær tid fra et angitt sted, sammen med kart, har jeg beregnet når sola kommer frem og forsviner til forskjellige tider av året.

Her kan du se at nederst i Ågdalsdella ved 160° og kl. 10:30 er det en gul flekk og teksten 2. feb./ 11. nov. Dette er ikke så verst klaff når kameraet avslører at den faktisk skein på Bårstua den 1. februar fra kl. 10:16 til 11:54.

Sol opp og sol ned gjennom året

Det høye fjellet til høyre, som fortsetter lengst til venstre er Rylen. Det blir høy siluett fordi det er så nærme. Middagstinden er der sola går ned 2. mars og 11. oktober, og det er pynten på Pallrakken den kommer frem fra samme tidene. 2. april og 9. august kommer den opp bak toppen av Gjætarfjellet og går ned bak Rylen rett over husene. Når jeg får ånden over meg skal jeg lage et bedre bilde med blåner som skiller de forskjellige fjellene.

Sist oppdatert søndag 05. februar 2012 09:30  
Antall ganger lest: 3888