Birkelisidene

...Birkelis gode sider

 • Forstørr
 • Standard skriftstørrelse
 • Forminsk
Hjem Naboer Sandmoen Sakarias i Sandmodalen

Sakarias i Sandmodalen

E-post Skriv ut PDF

SandmobokaDe som har fulgt med her på sidene fikk sikkert med seg at Silje Raymondsdatter for ikke lenge siden etterlyste informasjon om Sakarias Olsen som bodde i Sandmodalen. Det var ikke mye vi kunne hjelpe henne med om det, men på min vintertur til Birkeli fant jeg ut at i Sandmoboka til Harald Kjelså står det et par sider om dette, som jeg har tatt meg den frihet å skanne og gjengi her, med litt redigering.

Som dere kan se nederst mangler det navnet på det tiende barnet til Inger og Sakarias, samt når Ragna ble født og eventuelt døde. Man kan vel med rimelighet anta at både Laurits Kristian, Sigurd Emil, William Alexander og Laura Johanna er døde, men de årstallene mangler også. Hvis disse ikke står i beiarboka håper jeg noen kan bidra med informasjon.

Her kommer det som står i Sandmoboka:

  SANDMODALEN

  Da Sakarias Olsen fra Steinåmo i Beiarn bosatte seg i Sandmodalen, fikk Sandmo­-Hans som selvstendige eiere en husmannsplass på sin eiendom.

  En husmann var en jordbruksarbeider som leide seg et stykke jord av en gårdbruker mot å gjøre arbeid på gården. Slike leie- og arbeidsforhold er kjent helt fra den sei­nere mellomalder. I Norge fikk en i 1851 lov om husmannsvesenet. Denne sikret husmannen og hans kone retten til å bo på gården så lenge de levde.

  Men Sakarias hadde ikke behov for en slik lov så lenge han leide jord hos sandmofolket.  Sakarias Mikal Olsen, 1854-1946, var sønn av Ole Holgersen, 1823-1870, og Marit Sakariasdatter, 1828-1912.

  Sakarias Olsen giftet seg i 1877 med Inger Olsdatter, fra Blomåli. Hun var halvsøster til Elisabet, Laurits Sandmos kone, og også halvsøster til Hartvik Sandmos kone Kristianna. Sakarias flyttet til Sandmodalen våren 1881. Her bygget han gamme til seg og kona og sønnen Ole Anders, 5 år og Laurits Kristian, 2 år. I gamma bodde de første vinteren. Men han gikk straks igang med husbygging etter ankomsten til Sandmodalen. Etter at han kom heim fra Lofotfiske våren 1882, fortsatte han med husbygginga.

  Om Sakarias fortelles at han var en allsidig flink snekker og smed. Mest av alt trengte han hus. Huset besto av ei lita stue og kjøkken tømret av bjørk. I tilknytning til stue og kjøkken bygget han et soverom av bindingsverk, også av bjørk. Fjøset bygget han i stein knyttet til ei løe som gav plass til for både i løa og over fjøset. Senere bygde Sakarias nytt bolighus. Dette besto, som det første, av tømret stue og kjøkken og soverom i bindingsverka, alt bygget av bjørk.

  Etter at familien var flytta inn i nyhuset ble gammelhuset nyttet til fjøs. Sandmofolk, som husket bosetningen i Sandmodalen, berømmer Sakarias for sin allsidighet og sitt arbeid og sin innsikt. Familiens renslighet blir også nevnt. I melkehuset var det hyller til melkefat og plass for mat som trengte avkjøling i sommervarmen.

  I 1905 flytta Sakarias og familie til Fjeld. Hans datter Ragna og hennes mann Malfred Karlsen ble imidlertid igjen i Sandmodalen i tidsrommet 1905-1907. Samme året-1907- flyttet Sakarias m.fam.tilbake til Sandmodalen, og ble der i to år før hele familien Sakarias Olsen flyttet tilbake til Fjeld.

  Rundt 1930 reiv Sakarias sønn Sigurd, det som var brukbart av hus og fjøs, og i de påfølgende somrer ble tømret fløytet på elv og vatn ned til Sjågan. Tilbake i Sandmodalen står fremdeles de forseggjorte murene av fjøs og hus, og min­ner om nok en Sandmoer som med flid og dyktighet ryddet og bygget en heim til en stor familie.

  Det var ikke noe slektskap mellom Sakarias Olsen og Per Larsas slekt. Derimot var Sakarias kone, Inger Olsdatter, halvsøster til Laurits kone Elisabet, og halvsøster til Hartviks kone Kristianna. En ugift fjerde halvsøster, Rakel Birgitt, f.1858, kom også til Sandmo i ung alder og ble der til sin død.

  Sakarias Olsen og Inger hadde 10 barn, her 9 av dem:

  1. Ole Andreas, 1876 -1937
  2. Laurits Kristian, f. 1879
  3. Anna Helene, 1886 -1960
  4. Sigurd Emil, f.1889
  5. Helma Sofie, 1892 -1974
  6. William Alexander, f.1895
  7. Einar Sandberg, 1897-1917
  8. Laura Johanna, f. 1899
  9. Ragna, ?

  Sakarias Olsens Sandmodal

  Sist oppdatert onsdag 21. november 2012 11:06  
  Antall ganger lest: 7906