Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Historie Familieidyll i slåttmarka

Familieidyll i slåttmarka

E-post Skriv ut PDF

Familieidyll i slåttmarka

Ved skanning av bilder jeg har "lånt" fra Birkeli kom jeg over dette fantastiske bildet fra slåttmarka, hvor hele familien til Lars Johan og Inga er samlet, det vil si uten Lise (Alice), som bor i Bodø hos sin tante Maria. I høyvogna ser du Morten, Johanna, Eline og Dagny, mens Lars Johan, Inga og Peder sitter på bakken og Lars Christian ligger  foran. Dette er et utsnitt av det originale bildet som antagelig må være fra 1927, kanskje 28, men kan dagbøkene til bestefar si noe mer om bildet?

Påstanden om at det er fra 1927 er basert på bedømmelsen av alderen til Morten og Johanna. Morten kan umulig være eldre enn 14 år, sannsynligvis heller 13, mens Johanna umulig kan være mindre enn 3 år og ikke mer enn fire. Det må altså være 1927 eller 28, men her kommer hele bildet.

Hele bildet fra slåttmarka

Her kan du se at det er "gammelmerra" som drar høyvogna, og at det er fint vær og høyet er tørket på marka, det er ingen hesjer å se og merra "spiser av lasset" på marka.

I dagbøkene for 1927 stemmer det bra, det var varmt og god høytørk hele tiden fra slåtta begynte 23. juli til "resten ind hjemme" 8. august, så det må være engang i mellomtiden. Den 6. august kom Maria "Rønvik" på besøk, mens Lise, som nå er 17 år, ikke er nevnt og sikkert er hjemme i Rønvika. De hadde nok ikke noe fotoapparat på Birkeli, mens det har sikkert Maria, så det er nok hun som tar bildet. Gudrun Tuv kom også på besøk den 7. august, og kan teoretisk være fotografen, men jeg holder på at det er Maria og at det er tatt lørdag 6. august på ettermiddagen, etter skyggene av merra og trær å dømme, omtrent klokken 6.

I 1928 var det bare hesjetørking og ingen "fotograf" var på besøk mellom starten av slåtta 27. juli og "alt inde hjemme" rundt den 15. august. Altså, bildet er mest sannsynlig tatt av Maria Karlsen "Rønvik", lørdag 6. august 1927, ca. kl. 18. Et utrulig bra amatørbilde fra den tiden.

Alderen til alle på bildet er da: Morten 13 år, Johanna 3 år, Eline 11 år, Dagny 9 år, Lars Johan 48 år, Inga 40 år, Peder 19 år og Litj-Lars 20 år, alt i henhold til Mentzonis slektbok.

Ellers ser vi på gjerdet at det på sletta et stykke ned mot elva, og at Sakariasgården akkurat er utenfor bildet oppe til venstre.

Sist oppdatert onsdag 11. november 2009 16:08  
Antall ganger lest: 4120