Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
bdel.no

Vinteren 1940/41 på Birkeli

E-post Skriv ut PDF

GerdsDaap


Dette bildet fra barnedåpen til Elines første barn, Gerd, får være en illustrasjon fra en dramatisk og begivenhetsrik vinter både på Birkeli og resten av Nordland, noe jeg ser ved å lese bestefars dagbøker.

Krigen er i full gang, skiftende vær med regn og flom, rekordstore snefall, og sterk frost. I november 1940 gifter Eline seg med Karluf fra Lofoten, og i februar 1941 blir Gerd født på Birkeli. Tidlig i mars skjer Lofotraidet, mens Karluf og birkelifolk reiser frem og tilbake mellom Bodø og Birkeli. Jeg skal prøve å gjenskape et bilde av denne vinteren med å sitere og kommentere sidene fra dagboka, og krydre med tolkinger.

Sist oppdatert onsdag 20. januar 2021 11:20 Les mer …
 

Lars-stua på Birkeli

E-post Skriv ut PDF

LarsStua 10cmLars-stua 2006Nesten hundre år etter at bestefar Lars satte opp ny-stua på Birkeli skulle man ikke tro det var mulig å skrive en detaljert fortelling om hvordan det foregikk, spesielt ikke av et barnebarn som ikke kom til verden før 15 år senere. Men det er mulig, takket være pappa Morten som skrev ei bok, Minner fra Beiarn og Bodø, om livet på stedet han vokste opp, og bestefaren som skrev dagbøker med kortfattede detaljer om vær, begivenheter og ting som ble gjort.

Det blir ei fortelling om et godt planlagt og forberedt prosjekt, som ble gjennomført mens alle andre livsnødvendige arbeider ble utført, både av familien og innleide, som alle var fjellbønder. Tømringen fra «Begynt opbygning» til «Taket på stuen» tok bare 31 arbeidsdager. Det gikk bokstavelig talt unna så flisene føyk.

Sist oppdatert lørdag 13. november 2021 02:50 Les mer …
 

Vinterbilder fra Sørvika

E-post Skriv ut PDF

Fredinghuset

Sender noen vinterbilder fraSørvika. De er fra fredag (22. mars 2013), i et nydelig vintervær. Som du ser er det bilder fra Steingjerdet ved Varmen, Gustav Fredinghuset, Brua over elva ved Rundtjønna,Den gamle hesteslåmaskinen ved gammelgården, Oversiktsbilde over Sørvikosen med Per Karlsa i bakgrunnen. og Sørvikhyttene sett fra osen. Tenkte det kunne være artig å ha litt bildestoff fra våre venner i Sørvika.

Sist oppdatert søndag 24. mars 2013 14:09 Les mer …
 

Besøk av Stensøyfolk på Birkeli

E-post Skriv ut PDF

Mathias foran JohanskyttaDen 3. august fikk vi overraskende besøk på Birkeli. Det var Johan Edvard Karlsen og hans sønner Marcus og Mathias som kom opp for første gang. Da han ringte og fortalte om sine planer fikk han forklaring på veien, men det var lite tilfredstillende skulle det vise seg. Først halvannen time etter ventet ankomst så vi tre slitne karer nesten krypende på vegen ved Mølnbakken.

Sist oppdatert torsdag 09. desember 2010 20:39 Les mer …
 

Palmehelga 2014 på Birkeli

E-post Skriv ut PDF

Birkelitunet påska2014

Hei!
Her ser dere hvordan det er på Birkeli akkurat nu. Som dere ser er våren i anmarsj. På et av bildene ser dere at veien fra Eggesvik til Birkeli er stengt pga grantre som stormen har lagt over veien. Ellers ser alt bra ut. Ha ei fin påske alle sammen.
 
Hilsen Elsa og Harry
Sist oppdatert mandag 14. april 2014 07:38 Les mer …
 


Side 1 av 32