Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Valnesvatnet rundt

Valnesvatnet rundt

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Valnesvatnet rundt
Ørnlia
Rotnes
Falkflaugvika
Hammerbakken
Falkflaug
Sagn og historier.
Til Birkeli og tragedien
Ferdsel på Valnesvatnet.
Dumdristighet og ulykker.
Jakt og fangst
Urskar
Isvika
Våren i Veikåsen
Sørvika
Karl Gustav Freding
Ole Eliassen
En redningsdåd
Frostmoen
Nordvika
Tanker og minner.
Alle sider

Dette er en historie Morten Birkeli har skrevet om Valnesvatnet og gårdene omkring, visstnok  i oppdrag av Berg-familien. Stoffet her er ganske umodent, og det er mange bilder som mangler. Er det noen som har digitale bilder fra traktene som kan passe til historiene, mail dem gjerne til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen så kommer de kanskje med.

 

Valnesvatnet

(Orginaltekst av Morten Birkeli)

Valnesvatnet

Jeg begynner turen fra nerenden av Valnesvatnet , "Vasshauet". Herfra foretrekker jeg å vandre fra elveutløpet, og i østlig retning om Ørnlia og til Falkflaugvika.

På turen fra Vasshauet møter jeg den første bebyggelse, nemlig en hytte, i daglig tale kalt Rognan-hytta. Denne hytta ligger fem-seks minutters gange fra steinkaia på "Vasshauet". Hytta ble bygd i 1937 av byggmester Rognan i samarbeide med Julius Asp.

Hytta har vært, og er brukt som rekreasjonssted for familien Rognan og etterslekten. Stedet der hytta står, benevnes som Sandvika. Fra hytta er det gode muligheter for å fiske etter ørret. Men en bør da helst ha båt. Redskapen som er mest populær kalles Amerikaner. Amerikaneren er en dorge som består av noen meter med blinkende skjeer og annet glitter, og ender tilslutt med en enkel angel som som blir , egnet med mark. Ellers blir lengden på denne dorgen tilpasset dybden på vannet der den skal brukes. Dette fiskeredskapet er et suverent redskap for Valnesvatnet, og brukes derfor meget der. Man svermer for den gulfargete dorgen. Mens noen også bruker den sølvfargede dorgen.



Sist oppdatert onsdag 05. februar 2014 23:50  
Antall ganger lest: 46546