Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Valnesvatnet rundt - Sagn og historier.

Valnesvatnet rundt - Sagn og historier.

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Valnesvatnet rundt
Ørnlia
Rotnes
Falkflaugvika
Hammerbakken
Falkflaug
Sagn og historier.
Til Birkeli og tragedien
Ferdsel på Valnesvatnet.
Dumdristighet og ulykker.
Jakt og fangst
Urskar
Isvika
Våren i Veikåsen
Sørvika
Karl Gustav Freding
Ole Eliassen
En redningsdåd
Frostmoen
Nordvika
Tanker og minner.
Alle sider

Sagn og historier.

I min barne og ungdomstid verserte mange historier, både fra Falkflaug og andre fjellgårder. Noen av disse historier tar jeg med en "klype salt", og regner det nærmest som sagn. For eksempel ble det fortalt at i gammel tid brukte Falkflaugfolket å steke brødene sine i en ur inne i Stabbursdalen. Dette er bare tull og tøys, og har ingen ting med virkelig-heten å gjøre. I virkeligheten foregikk brødstekingen på følgende måte: Det ble støpt en tykk bunn i en stor gryte. Det ble så fyrt opp under denne gryta, og når denne støpte bunnen ble nok varm, ble brødene satt ned på denne bunnen. Det ble fine brød. Under steke prosessen ble det da lagt noe over brødene.

Senere ble det murt en stor stekeovnen i eldhuset hos Kristian i Falkflaug. Denne stekeovnen ble brukt inntil det ble anskaffet en komfyr. Komfyren ble kjøpt av Kristian Olsens sønn, Peder. Klara forteller at denne komfyren står ennå i eldhuset på gården til Klara og Ivar. (Øvergården i Falkflaug). Å få en splitterny komfyr, var et stort framsteg i den tiden. Kristian Olsen og hans kone Jakobie var nok ikke lite stolt over at sønnen Peder greide å kjøpe denne komfyren.

Ved Litjvatnet i Falkflaug ligger en steinheller som blir kalt for Antonhammeren. Navnet kommer av at Lars Eliassens bror, Anton, satt og bikket på denne helleren til den løsnet og rusjet helt ned på isen, som da lå på vatnet. Det var jo bare godt gjordt at gutten, eller mannen, klarte å holde seg på den svære helleren da den rusjet med god fart ned til vatnet.

Kristian Olsen var sønn til Ole Benjaminsen fra Birkeli. Kristian var født og oppvokset på Birkeli i Beiarn. Han flyttet til Falkflaug året 189o. Dette bilde er fra tiden lenge etterpå at Kristian kom til Falkflaug. Bildet viser familien Kristian slik den da så ut.

Dette bildet skulle vise fra venstre: datteren Astrid, og videre to unggutter fra Isvik, nemlig Gunnar og Kristian. I bakgrunnen sønnen Peder, som druknet i Valnesvatnet. Bakerst helt til høyre , står de to gamle, nemlig Kristian og Jakobie.

 



Sist oppdatert onsdag 05. februar 2014 23:50  
Antall ganger lest: 44135