Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Valnesvatnet rundt - Falkflaug

Valnesvatnet rundt - Falkflaug

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Valnesvatnet rundt
Ørnlia
Rotnes
Falkflaugvika
Hammerbakken
Falkflaug
Sagn og historier.
Til Birkeli og tragedien
Ferdsel på Valnesvatnet.
Dumdristighet og ulykker.
Jakt og fangst
Urskar
Isvika
Våren i Veikåsen
Sørvika
Karl Gustav Freding
Ole Eliassen
En redningsdåd
Frostmoen
Nordvika
Tanker og minner.
Alle sider

Falkflaug og Falkflaugdalen.

FalkflaugÅ stå for nerenden av Litjvatnet i Falkflaug og skue utover og oppover den breie og romslige Falkflaudalen er et imponerende skue. Til venstre ser man en rad med fjell og tinder, Falkflaugtindene. På andre siden av dalen, til høyre, ser man Sannvasstindene. Øverst ender dalen med en bergrygg som danner skille, og en naturlig avslutning på det som benevnes som Falkflaugdalen.

Har man en livlig fantasi kan man godt finne ut at alle disse tindene på begge sider bøyer nakken og ser ned i dalen, og følger med i alt som foregår der nede. Slik har disse fjellene og tindene stått og kneiset i flere hundre, ja tusenvis av år. Hvis de kunne fortelle hva de har sett gjennom alle disse årene, ja da ble det nok en spennende fortelling.

Står man oppe på toppen av denne "gavlen" og ser nedover dalen, kan man se en rekke med vann. Vann fullpakket med fin fjellørret. Skoglier med stor og fin skog. Pen og rank bjørkeskog med masser av fine og rettkløvde emner til både kristianstoler og emner til alskens andre redskaper.

Jeg vil forsøke å gi navnene på de vannene som ligger nedover dalen. Øverst og innerst har vi Kjerksteinvatnet. Dette vatnet syns jeg rommer noe mystisk over seg. Utrolig dypt, og med lite tiltalende bredder. Jeg har hørt at der skal være mye stor og fin ørret i dette vatnet. Selv har jeg vært der en gang og fisket med kastesluk, men fikk ikke napp. Min avdøde bror var der en gang før krigen og fisket men mark og dupp. Han hadde en kjempefisk på kroken men fikk den ikke på land.

Folk fra Øynes i Beiarn brukte før krigen å være i dette vatnet å fiske med garn. Det fortelles at de fikk bører med fisk. De gikk over fjellet fra Øynes, og lå om nettene under svære steinhellene i urene på sørsiden av vatnet. Jeg har ennå følelsen av vill mystikk over meg når jeg minnes den turen jeg hadde dit. Jeg likte meg ikke der, og har heller ikke vært der flere ganger.

Fortsetter vi nedover dalen, kommer vi til Dalsvatnan,

Stabbursdalvatnet, Nordre Tverrlivatnet og Sørtverrlivatnet. Så kommer Heimevatnan, og vi avslutter med Litjvatnet som ligger ved Nedre gården i Falkflaug. Utløpet fra alle disse vatn i Falkflaugdalen renner ned og ut i Valnesvatnet ved Falkflaugvika.

Men der er nok flere små vatn uten at jeg kjenner navnene på disse. Litjvatnet som nevnes her, er ikke akkurat noe lite vatn. Før det ble bygd vei rundt vatnet til gårdene, bruktes det båt for å frakte folk og gods til og fra gårdene. Hvis skyssbåten lå ved øverenden av vatnet, brukte folk som kom nedenfra og skulle over vatnet å gaule om skyss over vatnet. Hvis de da var så heldige at noen hørte dem, ble de som regel hentet og skysset oppover vatnet. Hvis ingen hørte dem, eller det var frosset dårlig is på vatnet, måtte man bare gå rundt.

Bosetting.

Etter hva jeg forstår, var det bosetting i Falkflaug fra omkring 1700-tallet. Ellers er slekt og slektbeskrivelse gjort nøyaktig av Sigvart Falkflaug, og jeg vil ikke gå inn på hans studium med disse ting. Åsta og Sigvart flyttet fra Falkflaug året 1965. Klara og Ivar flyttet to år senere. Dermed var Falkflaug som alle gårder rundt Valnesvatnet lagt øde, og benyttes bare som ferie og fristed. Men dette er jo ikke noe særegent for Valnesvatnet. Alle disse gårder som vi kalte fjellgårder er fraflyttet og lagt øde.



Sist oppdatert onsdag 05. februar 2014 23:50  
Antall ganger lest: 44135