Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Valnesvatnet rundt - Falkflaugvika

Valnesvatnet rundt - Falkflaugvika

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Valnesvatnet rundt
Ørnlia
Rotnes
Falkflaugvika
Hammerbakken
Falkflaug
Sagn og historier.
Til Birkeli og tragedien
Ferdsel på Valnesvatnet.
Dumdristighet og ulykker.
Jakt og fangst
Urskar
Isvika
Våren i Veikåsen
Sørvika
Karl Gustav Freding
Ole Eliassen
En redningsdåd
Frostmoen
Nordvika
Tanker og minner.
Alle sider

Her skulle det vært et bilde som viser nauset til Lotten Lund nede ved vannet. Lenger opp i bakken, ser vi hytta som er beskrevet i teksten.

Falkflaugvika

På Falkflaugvika renner elva fra Falkflaugdalen ut i Valnesvatnet. Denne elva kan ved snøsmelting og mye regn bli temmelig svær, og er da også den største vannkilden til Valnesvatnet. Innerst i vika ligger båtnaustene til falkflaugfolket. Dette blir da på nordsiden av elveutløpet.

På sydsiden av elveutløpet er det i nyere tid satt opp en hytte av K. Lund og hans hustru Lotten Lund. Kristian Lund drev for noen år tilbake en bokhandel i Rønvik i Bodø, der hvor det nå er et ølutsalg. Lund døde for noen år siden, men Lotten lever ennå. Denne hytta deres ligger vakkert til, et lite stykke fra vannet, og pynter godt opp i et ellers så lite bebygd område.

Urskar eiendommen eies av K. Lund og hustru Lotten. Kristian Lund eide en hytte i Kronlia i Falkflaug. Denne hytta ble solgt til Fjellså i 1945. Urskar holmene ble da samtidig solgt til samme mann.

Hytta som Lund satte opp i på sydsiden av Falkflaugvika ble flyttet fra Urskar ved Isvik. Huset er nok mye restaurert siden det ble flyttet. Urskar gård ble fraflyttet året 1922.

Før denne hytta ble opp satt her på sydsiden av Falkflaugelva, ble det drevet skogsdrift i lia ovenfor og omkring der hytta nå står. Det ble hugd et stort kvantum ved for salg. De som drev denne skogingen var Birger Sandmo og min bror Lars Birkeli.Sist oppdatert onsdag 05. februar 2014 23:50  
Antall ganger lest: 28421