Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Valnesvatnet rundt - Frostmoen

Valnesvatnet rundt - Frostmoen

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Valnesvatnet rundt
Ørnlia
Rotnes
Falkflaugvika
Hammerbakken
Falkflaug
Sagn og historier.
Til Birkeli og tragedien
Ferdsel på Valnesvatnet.
Dumdristighet og ulykker.
Jakt og fangst
Urskar
Isvika
Våren i Veikåsen
Sørvika
Karl Gustav Freding
Ole Eliassen
En redningsdåd
Frostmoen
Nordvika
Tanker og minner.
Alle sider

Frostmoen

SkolehusetDet gamle skolehuset på Frostmoen

Nå har vi da beveget oss til Frostmo. Men hva møter vi her?. Tett og høy granskog. Alt for tett, og lite framkommelig sånn som det nå er blitt, og vel kommer til å bli. Når jeg tenker på den oversiktlighet som det var før over de tre gårder, får jeg nesten tårer i øynene når jeg ser hvordan det nå er blitt. Alle veier og stier er tett beplantet. Heldigvis er neset hvor det gamle skolehuset stod ennå ubeplantet. Det burde gi anledning til å sette opp en hytte på denne tomta. Dette neset er jo Frostmoens perle. Jeg syns det må være en glimrende invitt til folk som har hytteplaner. Folk med oppspart kapital. Det er vel Bodø kommune som eier grunnen, men jeg tror nok nevnte kommune er glad for å få et pent hus på dette neset.

På Frostmo var det tre gårder før i tiden. Det var Øvergården, Mellomgården og Nerigården. Nede ved vannet lå da skolehuset nede på et idyllisk nes, eller en odde. I Øver-gården bodde Oline og Karolius, sammen med Olines to sønner, Olaf og Lyder Larsen. Olaf og Lyder hørte til Olines andre ekteskap, og hette derfor Larsen. Olines andre mann hette Lars Larsen,

Han flyttet fra Nordvik til Frostmo da han giftet seg med Oline. Petter Hansen Sandmo var Olines første mann. Han var bror til Laurits og Hartvik Sandmo. Oline var fra Isvik, men født i Falkflaug, sies det.

Oline og Karolius Pedersen som var de siste som bodde i Øvergården, hadde tre døtre sammen, nemlig Dagny, Emma og Pauline. Karolius reiste endel rundt i nærdistriktet som predikant. Ellers var levebrødet for dem som ellers på fjellgårdene det de kunne avle på det lille gårdsbruket.

For Olaf og Lyder var det lofotfisket som ga de små kontanter som måtte til for å eksistere. Karolius var nok også på lofotfiske om vintrene, men det var da før den tid jeg kan huske. Olaf og Lyder var ivrige rypejegere og drev mye med jakt om høsten og vintrene før de reiste til Lofoten.

Jeg har lyst å fortelle en morsom historie fra Frostmo, og den tiden vi for og rekte mellom gårdene. Olaf Frostmo var sammen med oss, og da vi passerte Øvergården bad han oss inn for å få oss litt mat. Det var min bror Lars og jeg som var sammen med Olaf. Da vi var kommet inn skar Olaf opp en haug med brødskiver, og ba oss til bords på følgende måte: "Ja nå må dokk pinadø et". Dette var jo en litt brutalt værsågod, men ikke helt uvanlig ordbruk i den tiden mellom kamerater og jaktkompiser. Det var iallefall godt å få mat.

Olaf Larsen bodde på Frostmo til han giftet seg med Lotte fra Seines. Han flyttet til Seines hvor han nå bor. Olaf er nå en gammel mann, men har god helse.

Ennå en morsom historie som gikk på "folkemunne", og som vel derfor må tas med en "klype salt": Da Karolius var på lofotfiske, skrev han brev til Oline. Trollpøykan stod bak ham og lurte seg til å lese det han skrev. De fant da ut at han uttrykte seg i følgende ord i brevet: "Di luner på mei når jeg skriner til dei, Olina nei". Dette er som sagt sikkert en spøk, og en hvit løgn.

En historie forteller om et troll som hadde vist seg i Valnesvatnet. "Valnesvasstrollet" ble observert fra Frostmo, og så ut som en hvelvet båt, og ble sett av flere personer. Hvis det hadde blitt forsket på dette, hadde det nok funnes naturlig forklaring på hva det kunne være. Det letteste var vel å mene at det var noe unaturlig og spøkelsesaktig. Dermed var en jo ferdig med saken. Så får en jo bare vente i spenning på at Valnesvasstrollet skal vise seg igjen.

Ørretfiske var også en fast geskjeft i Valnesvatnet. Olaf og Lyder drev mye med garnfiske etter ørret. Nå er ørretfiske i Valnesvatnet kortbetinget for dem som ikke har fiskerett der. Bodø kommune har fiskerett over en stor del av vatnet.

De selger kort til dem som ikke har grunneiers rett til å fiske ørret i vatnet. Frostmoengan heter landskapet mellom Sørvik og Frostmo. Her renner det ut en liten bekk, eller elv hvor ørret går opp og gyter. Ved dette utløpet er det derfor ikke lov å fiske.

MettigårdenI Mettigården på Frostmo bodde Aminda og Johan Heitmann. Johans far, Peder Jensen, bodde en tid sammen med Aminda og Johan. Peder Jensen kom fra Evjen i Beiarn. Han var gift med

Kristine Arentsdatter fra Kjøpstad i Gildeskål. Hun døde i 1933. Johan og Aminda hadde en datter, Olaug, hun ble gift med Lyder Larsen. Olaug og Lyder flyttet til Gjælen ved Valnes, og bygde seg hus der.Sist oppdatert onsdag 05. februar 2014 23:50  
Antall ganger lest: 28418