Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Valnesvatnet rundt - Isvika

Valnesvatnet rundt - Isvika

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Valnesvatnet rundt
Ørnlia
Rotnes
Falkflaugvika
Hammerbakken
Falkflaug
Sagn og historier.
Til Birkeli og tragedien
Ferdsel på Valnesvatnet.
Dumdristighet og ulykker.
Jakt og fangst
Urskar
Isvika
Våren i Veikåsen
Sørvika
Karl Gustav Freding
Ole Eliassen
En redningsdåd
Frostmoen
Nordvika
Tanker og minner.
Alle sider

Isvika

Isvika på 1950-tallet

Nå drar vi til Isvika. Her møter vi mange gamle minner. Jeg var en god kamerat av Gunnar Isvik, og var således ofte i Isvik. Vi var jaktkamerater, og i den forbindelse ble det mange overnattinger hos Gunnar. Vi lå ofte inne på Veikåsen i forbindelse med jakt. Derfra var det fort å komme seg opp i Pallrakken. For å oppbevare ryper laget vi en torvsjå på sørveggen av hytta, eller "kåken", som den ble kalt.

Denne "kåken" ble bygd i 1919 i forbindelse med malmleting. Denne "kåken" var bygd av tynne panelbord. Huset var meget kaldt om høsten og vinteren, men vi hadde ved nok. "Kåken lå jo mitt i tjukkeste bjørkeskogen, så det manglet ikke på brensel.

En høst hugde Gunnar og jeg ved for salg,"fløyved". Denne veden fløtet vi ned til Eggesvik, og det var just ingen springaveg dit. Da vi kom fra Lofoten om våren, dro vi til Veikåsen for å kappe opp denne veden til favnvedlengder.(6o cm.) Så stablet vi den på kanten av Sagvatnet hvorfra den skulle fløtes. Der skulle den da ligge å tørke til det ble høve for å fløte den.

Fløtingen av veden ned til Eggesvik gikk greit. Konrad Eggesvik tok seg av salget. Han fikk 5o øre famna for denne jobben. Vi hadde 12 famner ved, og fikk kr.14 pr. famn. Etter at Hans Isvik hadde fått betalt "landslott", hadde vi ca 6o kroner hver for jobben. Vi var rike syntes vi. Hans Isvik fikk et par tiere i skogleie. Veden var hugd på hans eiendom i Veikåsen.Sist oppdatert onsdag 05. februar 2014 23:50  
Antall ganger lest: 28418