Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Valnesvatnet rundt - Urskar

Valnesvatnet rundt - Urskar

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Valnesvatnet rundt
Ørnlia
Rotnes
Falkflaugvika
Hammerbakken
Falkflaug
Sagn og historier.
Til Birkeli og tragedien
Ferdsel på Valnesvatnet.
Dumdristighet og ulykker.
Jakt og fangst
Urskar
Isvika
Våren i Veikåsen
Sørvika
Karl Gustav Freding
Ole Eliassen
En redningsdåd
Frostmoen
Nordvika
Tanker og minner.
Alle sider

Urskar.

Urskar og Isvik ved siden av hverandre. Fra Urskar er det i grunnen lite å berette om nå i nyere tid. Urskar og dens eiendom eies av Kristian Lunds kone, og deres etterkommere. Etter hva jeg forstår har både Isvik og Urskar vært bosatt av samer, fra 17OO tallet likt alle andre fjellgårder.

Urskar ble fraflyttet året 1922. Olai og Elida var de som sist bodde i Urskar. Sammen med sine to sønner, Hans og Johan Urskar, flyttet de til Arnøya. Olvar og Hilmar Urskar flyttet til Bodø, antakelig på samme tid.

Det fortelles en historie om Olai Urskar som en må regne som meget tvilsom, ja en kan godt si at det bare er en løgn.

Olai skulle hugge ned ei bjerk om vinteren. Da han hadde fjernet bort snøen, kom det en bjørnelabb stikkende opp fra jorda. Olai som stod med øksa i handa, hugg av bjørnelabben. Det viste seg at under denne bjørkerota lå bjørnen i hi. Men hvordan bjørnen reagerte på dette hugget, forteller ikke historien noe om. Jeg velger som før sagt å tro at dette bare er en historisk løgn. Ellers tror jeg urskarfolket var et hardbarket folkeferd.

Der som ellers på fjellgårdene var livnæringen basert på det naturen gav. Urskar har i likhet med Isvik et fiskerikt lite vann tett ved gården. De drev nok også med ørretfiske i de omkringliggende vann, dermed også i Valnesvatnet. Jakt hørte også med til utkommet til urskarfolket. Jakt-terreng var det jo ute for stuedøra. Geværene som bruktes til jakt, var munnladningsgeværer. Så det var en hel operasjon når et nytt skudd skulle lades.Sist oppdatert onsdag 05. februar 2014 23:50  
Antall ganger lest: 28419