Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Valnesvatnet rundt - Ørnlia

Valnesvatnet rundt - Ørnlia

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Valnesvatnet rundt
Ørnlia
Rotnes
Falkflaugvika
Hammerbakken
Falkflaug
Sagn og historier.
Til Birkeli og tragedien
Ferdsel på Valnesvatnet.
Dumdristighet og ulykker.
Jakt og fangst
Urskar
Isvika
Våren i Veikåsen
Sørvika
Karl Gustav Freding
Ole Eliassen
En redningsdåd
Frostmoen
Nordvika
Tanker og minner.
Alle sider

Ørnlia

ØrnliaØrnlia er det neste sted som passeres på vandringen. Ørnlia ligger noen hundre meter fra Vasshauet. Det er Bodø kommune som er grunneier her. Det fortelles at det har vært bosetting her en gang i tiden. Dette har jeg ikke fått noen bekreftelse på, og vil derfor ikke gi meg i kast med å beskrive noe mer om det. Det jeg kjenner til, er at der lenge stod en uteløe der, og at det ble sanket fôr, eller slått gress der som ble oppbevart i løa til det var høvelig føre til transport ned til sjøen, eller de nedenforliggende gårder.

Marselius Frostmo bygde ei hytte i Ørnlia som nå eies av Gunnar Frostmo som bor i Bodø. Gunnar har hatt mange fine turer til hytta si i Ørnlia. Nå er Gunnar blitt rammet av en øyesykdom som gjør ham nesten blind. Han sier selv at det er et stort savn at han ikke får komme seg til hytta i Ørnlia. Hytta står på Bodø kommunes grunn i Ørnlia.

I Ørnlia er det slett og fin mark. Godt egnet for utslått. Det er da også blitt slått mye gress her av skålmofolket. Ørnlia var før i tiden et yndet sted for utfluktturer. Det var da kaffekos med "noe attåt." Om sommeren rodde man da dit fra Vasshauet eller fra andre steder ved Valnesvatnet.

Gunnar sier han ikke har noen papirer på hyttetomt i Ørnlia. Hans far Marselius Frostmo fikk lov av Bodø kommune til å sette hytta der den nå står. Denne hytta ble bygd av et uthus som hørte til Frostmos eiendom på Hernes i Bodø, og som da ble fraktet til Ørnlia.

Sankthansaften i Ørnlia.

Det blåser fra østen en svalende vind.

Den er ikke kald, men lunken og mild.

Himlen er klarnet, for skyer snart fri.

Kulde og vinter, de tanker er nå forbi.

 Sist oppdatert onsdag 05. februar 2014 23:50  
Antall ganger lest: 28418