Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Inga og Lars Birkelid

Inga og Lars Birkelid

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Inga og Lars Birkelid
Alice Dortea
Oppattgift
Rypejegeren
Dagny
Politikk
Storguttene
Fellmakerarbeide
Skogdrift
Sjøfiske
Skriverier
Kremting
Husflytting
Tilbake i tiden.
Intet til spille
Fjellørret
Viltvern
Dårlig høytørk
I hardt vær
Skinnhandler
Ligningsmann
Mors plikter
Ullgarn
Høytåging
Bører på ski
Geitostkoking
Bark og never
Bordkledning
Hjem fra Lofoten
Ertenvågen
Solen kommer
Vannbæring
Naturresurser
Sluttord
Alle sider

Lars leser Nordlandsposten 1959Inga hilser velkommenMorten Birkeli etterlot seg et dokument, bortgjemt og som fort kunne blitt glemt for alltid, men heldigvis, nå kan alle som besøker Birkelisidene få gleden av å lese om hvordan hans foreldre, Inga og Lars, hadde det på Birkeli, slik han husket det i 1989.

Teksten her er mest mulig slik han skrev det, med de originale uttykk og vendinger. Dokumentet var imidlertid skrevet direkte ned, tilsynelatende uten å ha gjennomgått noen for for revisjon, så litt retting av feilstavinger og opplagt utilsiktet dårlig setningsoppbygging har vært nødvendig. Jeg har også tillatt meg å føye til flere overskrifter, slik at det skal være letter å finne frem til de forskjellige emnene han forteller om, her på Birkelisidene. Ellers er det mange ord og uttrykk som er spesielt for Birkeli og Beiarn, men som jeg håper meningen med kommer frem av innholdet.

Inge Birkeli

 

Her er Mortens historie:

Bodø 2.feb. 1989.

Forord

Høsten 1988 var jeg i Oslo og hjalp Inge med endel arbeide med huset hans på Oppsal i Oslo. En av helgene var jeg på Kløfta og besøkte min datter Sissi. Vi satt og diskuterte skrivingen min. Jeg nevnte noe om at jeg hadde lyst å skrive, men hva eller hvilke tema skulle jeg ta nå. Da var det Sissi som nevnte at jeg kunne vel skrive om bestefar, min far. Sissi var også interessert i skrivingen min. Hun satte meg dermed på en tanke som jeg ikke hadde tenkt på før. Jeg var fyr og flamme og bestemte meg for å begynne å skrive om min far. Hans liv og strev for levebrødet. Men mor da, jeg måtte ta henne med i skrivingen min. Dermed blir overskriften:

Min far og mor

Inga, Morten, Ågot og Lars

På folkemunne gikk han for navnet Kroklilars, og han hette jo Lars, eller mer nøyaktig, Lars Johan Larsen. Han ble født den 11. mai 1879 på fjellgården Birkelid i Beiarn, hvor han også vokste opp. Hans far var fra Hammernes i Beiarn, og het Lars Johnsen. Moren hette Johanna. Hun var fra Ramsjel i Beiarn. Fars barndom og ungdom kjenner jeg i grunnen lite til, annet enn det han selv fortalte om når han var i fortellerlune. Min far og broren Sakarias delte eiendommen Birkelid mellom seg. Eiendommen til far fikk navnet Krokli, og eiendommen til Sakarias fikk navnet Gamslettli.Sist oppdatert søndag 04. desember 2011 09:59  
Antall ganger lest: 16020