Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Inga og Lars Birkelid - Dagny kommer til

Inga og Lars Birkelid - Dagny kommer til

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Inga og Lars Birkelid
Alice Dortea
Oppattgift
Rypejegeren
Dagny
Politikk
Storguttene
Fellmakerarbeide
Skogdrift
Sjøfiske
Skriverier
Kremting
Husflytting
Tilbake i tiden.
Intet til spille
Fjellørret
Viltvern
Dårlig høytørk
I hardt vær
Skinnhandler
Ligningsmann
Mors plikter
Ullgarn
Høytåging
Bører på ski
Geitostkoking
Bark og never
Bordkledning
Hjem fra Lofoten
Ertenvågen
Solen kommer
Vannbæring
Naturresurser
Sluttord
Alle sider

Dagny kommer til

Året 1918 fikk Inga og Lars atter en pike, Dagny Pauline. Nå var det blitt to piker i familien, så det ble vel en råd med kvinnfolkhjelp om noen år. For mor Inga ble det nå ennå mere å stelle med. Det måtte nok ennå leies hjelp på kvinnesiden.

Far Lars hadde i disse tider en gammel hest. Den var kvit og rødflekket, og gammel og utslitt. Noen tid før hadde far og hans eldste sønn, som nå var blitt 11 år, og gikk for navnet Litj-Lars, vært og hentet et rødbrunt hoppeføll som far hadde kjøpt. Dette føllet var nå voksent og arbeidetrent. Far bestemte seg for at han ville ha føll av denne hoppa. Etter som jeg har hørt var det en hingst på nabogården Frostmo, og der var han å fikk hoppa bedekt som det heter.

Etter den normale tiden kom da føllet. Dette føllet ble hele gårdens kjeledegge. Men føllet ble solgt, og jeg kan huske den dagen far og Litj-Lars reiste avgårde med føllet. Jeg stod bak låveveggen og gråt. Jeg var utrøstelig. Da far kom hjem, hadde han kjøpt et munnspill til meg. Han sa det var betaling for føllet.

Far kjøpte mange munnspill til oss både før og etter denne føllhandelen. Far var også flink til å spille på munnspill.Sist oppdatert søndag 04. desember 2011 09:59  
Antall ganger lest: 9454