Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Inga og Lars Birkelid - Naturresurser

Inga og Lars Birkelid - Naturresurser

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Inga og Lars Birkelid
Alice Dortea
Oppattgift
Rypejegeren
Dagny
Politikk
Storguttene
Fellmakerarbeide
Skogdrift
Sjøfiske
Skriverier
Kremting
Husflytting
Tilbake i tiden.
Intet til spille
Fjellørret
Viltvern
Dårlig høytørk
I hardt vær
Skinnhandler
Ligningsmann
Mors plikter
Ullgarn
Høytåging
Bører på ski
Geitostkoking
Bark og never
Bordkledning
Hjem fra Lofoten
Ertenvågen
Solen kommer
Vannbæring
Naturresurser
Sluttord
Alle sider

Naturresurser

Skogsbær var en stor resurs på fjellgårdene. Far hadde aldri tid til å plukke bær. Mor var av og til og plukket tyttebær. Tyttebær var den eneste sort bær Som kunne oppbevares uten sukker. Smørbrødpålegget gjennom hele året gikk for det neste ut på ost, gomme, sirup og av og til farin. Men tenk, der stod flere hundre liter vitaminrik bær ute i skogen og råtnet. Men det måtte sukker til for å oppbevare den. Derfor måtte den heller råtne. Man hadde ikke råd til å kjøpe så mye sukker.

Jeg nevnte såvidt om fars dagbøker. Ja det er virkelig historisk og interessant lesestoff. Disse bøkene har vi blitt enige om skal bero på Birkelid. Det er mye han har skrevet om, selv om det er enkelt skrevet. Han har ikke skrevet i lange detaljer om hva som hendte den og den dagen. F.eks. et kors, og at den eller den døde den dagen, og ble begravet den eller den dagen. Hva slags vær det var. Eller den dagen man begynte slåttonna, og når det ble kjørt inn tørrhøy. Likeså når noen reiste noen steder, f.eks.: Jeg, mor til Nygård. Han skrev ned mye forkortelser. For fremmede kunne det være vanskelig å forstå, men for oss etterkommere var det greit.

Han skrev også når han var i Lofoten om vintrene, og det var artig for oss å lese når hår han kom hjem om våren. Den dagen de fikk 200 fisk, og den dagen det var landligge. Den dagen det var slutt på fisket, og de ordnet seg for hjemreise. Hvem de skulle følge med over Vestfjorden. Joda, det var godt lesestoff for alle i familien. Var det krangel om når tid det og det hendte, ble dagbøkene hentet fram. Der stod det å lese, og den som hadde husket feil måtte bare bøye seg for fakta.Sist oppdatert søndag 04. desember 2011 09:59  
Antall ganger lest: 9687