Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Inga og Lars Birkelid - Hjem fra Lofoten

Inga og Lars Birkelid - Hjem fra Lofoten

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Inga og Lars Birkelid
Alice Dortea
Oppattgift
Rypejegeren
Dagny
Politikk
Storguttene
Fellmakerarbeide
Skogdrift
Sjøfiske
Skriverier
Kremting
Husflytting
Tilbake i tiden.
Intet til spille
Fjellørret
Viltvern
Dårlig høytørk
I hardt vær
Skinnhandler
Ligningsmann
Mors plikter
Ullgarn
Høytåging
Bører på ski
Geitostkoking
Bark og never
Bordkledning
Hjem fra Lofoten
Ertenvågen
Solen kommer
Vannbæring
Naturresurser
Sluttord
Alle sider

Hjem fra Lofoten

Det var stor spenning når far var ventende hjem fra Lofoten i april måned om våren. Far kom som regel hjem med leilighetsskyss. Det vil si skøyter som gikk hjem etter endt fiske, eller hadde drevet annen virksomhet under lofotfisket. For å følge med sånn leilighetsskyss måtte man betale fra tre til seks kroner, og da fikk man ta med seg en masse reisegods, som fisk m.m. For far og flere fra fjellet var det viktig å vite hvor det var mest praktisk å gå i. land, hvordan kjøreføret var foreksempel til Valnes, Nygårdsjøen, eller Eggesvik. De som bodde ved sjøen hadde ikke disse omstendighetene å ta hensyn til.

For oss barn var dette med rett sted å lande når man kom hjem ikke noe tankekors. Bare det å få se ansiktet til far, og kjenne den mystiske duften fra noe fremmed. Det var det som var spenning og opplevelse. Som regel vanket det jo også små gaver og litt knask som var kjøpt på hjemveien i Bodø. Skøytene som kom fra Lofoten, anløp som regel Bodø. Her ble det da også handlet litt, etter hvor bra det hadde gått med fisket. Noen var også innom polet, og fikk kjøpt seg en flaske brennevin som skulle nytes på turen fra Bodø. En avskjedsskål med dem man hadde vært sammen med i Lofoten. Dessverre kunne det mange ganger bli drukket for mye. Men dette var ikke noe som jeg eller vi fikk oppleve noen gang. Turen opp fra sjøen til fjellgårdene var alt for strabasiøse til at man kunne være påvirket av alkohol.

Men det var nok ikke alltid morsomt for far og andre fra fjellgårdene å komme hjem til meterdyp snø, og lite høy på låven, og en masse dyr på båsen. Å slakte ned noen dyr kom ikke på tale i den tiden, og da særlig om våren. Hørte man om noen som hadde noe høy til overs, mere en de selv hadde bruk for, kunne man da få kjøpe et par sekker. Ellers ble det bare å komme seg til skogs og finne rogntrær og få dem hjemkjørt. Rognbark, eller som vi kalte det, skav, var godt fôr og også ikke så lite næring i. Tørkede torskehoder, eller såkalt bumat tatt hjem fra Lofoten, godt kokt og blandet sammen med rognskavet var godt og næringsrikt fôr.Sist oppdatert søndag 04. desember 2011 09:59  
Antall ganger lest: 9687