Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Inga og Lars Birkelid - Ligningsmann

Inga og Lars Birkelid - Ligningsmann

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Inga og Lars Birkelid
Alice Dortea
Oppattgift
Rypejegeren
Dagny
Politikk
Storguttene
Fellmakerarbeide
Skogdrift
Sjøfiske
Skriverier
Kremting
Husflytting
Tilbake i tiden.
Intet til spille
Fjellørret
Viltvern
Dårlig høytørk
I hardt vær
Skinnhandler
Ligningsmann
Mors plikter
Ullgarn
Høytåging
Bører på ski
Geitostkoking
Bark og never
Bordkledning
Hjem fra Lofoten
Ertenvågen
Solen kommer
Vannbæring
Naturresurser
Sluttord
Alle sider

Ligningsmann

Far hadde også kommunale verv. Han var ligningsmann for ytterkretsene. Denne jobben hadde han i flere perioder. Det var ingen takknemlig jobb. Han fikk mange ukvemsord av dem som mente de hadde fått for mye skatt. De som fikk mere en 2-3 kroner i skatt, hevdet å være feil skattet, og var ikke billig i sine bebreidelser mot far.

Dette ligningsarbeidet foregikk vanligvis om våren. Far bodde da disse ukene på Moldjord. Men våronna hjemme gikk som normalt, og etter den innarbeidede rutinen, eller også etter hvor tidlig våren varmen og snø og issmeltingen kom oppe på fjellgårdene.

Hva far fikk i godtgjørelse for dette ligningsarbeidet kan jeg ikke huske om jeg fikk greie på. Men det var neppe mange ørene pr. dag. Det ble vel mest regnet som et pliktarbeide.

Som regel var det ikke alle som betalte disse skattekronene som de ble ilignet. Lensmannen var stadig på farten for å kreve skatterestansene betalt. Det var ingen av ungdommene som hadde noe å betale med, og heller ikke noe som kunne pantsettes. Senere i tiden ble det satt igang kommunalt nødsarbeide på veien mellom Birkelid og Eggesvik. Dette arbeidet ble betalt med et par tre kroner pr. dag. Herfra gikk da halvparten til skatte fradrag. Slik kunne da de skyldige skatter bli betalt.

Nede ved sjøen var vanligvis våronna kommet i gang, og unnagjort lenge før snøen og tele oppe på fjellgårdene var gått av jorda. Merkelig nok kom innhøstingen like tidlig der oppe som nede ved sjøen. Var sommeren kort der oppe så var den til gjengjeld så mye mer heftig og drivende. I tørre somre hadde fjellgårdene fordel av at snø og teleløsning var sen, med dermed følgende fuktighet i jorden. Nede ved sjøen var det noen som ikke hadde hest, og der var da far og hjalp til med onningen med hesten vår. Dette hjelpearbeidet ble da gjort mens han ventet på at snøen og tela skulle gå bort hjemme på fjellgården.



Sist oppdatert søndag 04. desember 2011 09:59  
Antall ganger lest: 15386