Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Veier og stier på Birkeli - Fisketur til Åvannet og nedover elva

Veier og stier på Birkeli - Fisketur til Åvannet og nedover elva

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Veier og stier på Birkeli
Krokjen
Eggesvik
Østover
Navnesteder
Nygårdsjøen
Sandmoen
Sørvika
Fisketur til Ågvannet
Ølmenningsvannet
Stier og stier
Vinterferdsel
Til Ertenvågen
Vintermarka
Vinteved
På ski
Alle sider

Fisketur til Ågvannet og nedover elva

ÅgvatnetMen nå går vi på fisketur i barndomstiden, og begynner ved Ågvannet. Vi tar bambusstanga eller rogntrøa i ei hand, og makkaupen i den andre handa. Så går vi etter stien sørøstover Sletten over Trappberjan, gjennom Trappberriskogen og er straks framme ved Ågvatnet. Vi stopper ved Skyttermuren, Det er dypest vann her, og blåser det frisk austavind samles ørreten her ved landet. Så kan vi fiske nedover elva til Litjvatnet og kan godt få et par pene steikefisker her.

Vi fortsetter nedover til Sprutan, og videre nedover til Mølnfossen. Her fikk du en storing. Du må lage en bjørksule, Tre fisken på sula og går nedover til øverste kulpen på Elvnessan. Du fortsetter nedover elva til de dype kulpene, som Artiglitjkrokpøla, Artigstorkrokpøla og til Jupjuppøla. Så kommer vi til det første stryket nemlig Strøkpøla. Er det god vannføring i elva kan du være heldig å få en nygått kilos ørret som er kommet rett fra Valnesvannet. Her regner man med slutten på selve Elvnessan.

Vi fortsetter fra Strøkpøla nedover elva og kommer til den virkelige Litjkrokenog den virkelige Litjkrokpøla. Så er det videre Storkrokjen og Storkrokpøla. Nå fisker vi videre nedover til Stillelva. Etter Stillelva begynner strykene nedover mot Elvkjeften.

Ved siden av elva her er det mye hamrer og stein. Ved Revhammarn slutter i grunnen Birkelid å være eneeier av elva, for videre nedover mot Elvkjeften danner elva skille mellom Birkelid og Sørvik, og altså Beiarn og Bodø.

Så kommer vi da til Elvkjeftpøla begynnelsen til Tjønnan. I denne store kulpen står det som regel fin ørret og venter på flomvann for å gå opp elva til gyteplassene. Fra Elvkjeftpøla går det en lang os både til Sør- og Nordtjønnan. Her kan du få mange fine ørreter hvis du lurer deg nedover elvekantene.

I selve Tjønnan er vannet så grunt at det er sjelden noe fisk å få. Da må du i tilfelle komme deg over til utløpet av Tjønnan, Tjønnanfossen. Fra den siden når du også i Sandmohanspøla, og der får du helt sikkert en fin ørret hvis du lurer deg helt stille ut på kanten av pøla.

I gamle dager når Tjønnan ble oppdemt i forbindelse med fløting av ved, kunne man få mange fine ørretkokinger over alt i Tjønnan. Da var det mye fin ørret både i Tjønnan og oppover hele vassdraget til Birkelid. Hvis du leser selvbiografien “Marius” som forhåpentlig nå blir utgitt kan du lese mye om ørretfisking.Sist oppdatert onsdag 21. april 2010 15:12  
Antall ganger lest: 9653