Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Veier og stier på Birkeli - Til Særvika

Veier og stier på Birkeli - Til Særvika

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Veier og stier på Birkeli
Krokjen
Eggesvik
Østover
Navnesteder
Nygårdsjøen
Sandmoen
Sørvika
Fisketur til Ågvannet
Ølmenningsvannet
Stier og stier
Vinterferdsel
Til Ertenvågen
Vintermarka
Vinteved
På ski
Alle sider

Til Sørvika

SørvikaLetteste og slakeste adkomst til naboer og kontakt er stien til Sørvik i Bodø. Du går i nordlig retning etter en tråkket sti over Mølnhåjen til Gamsletta. Her går stien gjennom utslåttene. Dvs. Yttergamsletta, Bekkjedalen, Nylenjhåjen og Nylenj. Så er det slutt på de gamle utslåttene. Nå fortsetter stien over Nylenjmyra mot Røsan og til Røsanden og til Tjønnan.

Men nå er det påkrevet med nye tette gummistøvler, for nå går stien på nordsiden av Tjønnan, og bare etter vått myrterreng. Vi passerer Korset, som er skille mellom Birkelid og Sandmo. Stien går så videre til Janlibekken og vi kommer opp på en tørrere sti. Tjønnanforsen .Vi er nå på grensen mellom Beiarn og Bodø. Her er også en velegnet jordbenk for å sette seg og ta en hvil, og en god termoskaffe.

Etter kaffekvilen fortsetter vi til Rundtjønna og til Sandmoelva. Kommer vi tørrskodd over elva er vi på en gammel kjørevei som går ved siden av elva fra Sandmo til Sørvik. Denne kjøreveien går over Varmen og ned til Sørvik, Sørvikosen og Valnesvannet.

Nå brukes motorbåter fra Sørvik og nedover det syv kilometer lange vannet. Når du da kommer for nerenden Vasshauet av Valnesvannet er du ved kystriksveien og kan sette deg i bilen og kjøre hvor du vil. Men slik har det ikke alltid vært. For ikke så svært lenge siden måtte folkene fra Birkelid låne robåt i Sørvik og ro nedover det lange vannet. Ellers var det å bruke føttene og gå når landjorda skulle beferdes.

Det som hittil er beskrevet om stier og navnesteder er for det meste beregnet på ferdselen sommerstid. Vinters tid blir det et langt annet bilde når f.eks. myrer og vann er frosset snølagt og farbar med ski, skøyter eller hest og slede.Sist oppdatert onsdag 21. april 2010 15:12  
Antall ganger lest: 9653