Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Veier og stier på Birkeli - Til Nygårdsjøen

Veier og stier på Birkeli - Til Nygårdsjøen

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Veier og stier på Birkeli
Krokjen
Eggesvik
Østover
Navnesteder
Nygårdsjøen
Sandmoen
Sørvika
Fisketur til Ågvannet
Ølmenningsvannet
Stier og stier
Vinterferdsel
Til Ertenvågen
Vintermarka
Vinteved
På ski
Alle sider

Til Nygårdsjøen

La oss ta en tur over fjellet til Nygårdsjøen. Vi forlater gården på Birkeli, og begynner straks på en sti med sterk stigning opp mot Skåla og fjellet. Vi går gjennom Sør-i-ura og opp til Rylen ved Storhåjen, og har nå gjort fra oss en bratt bakke gjennom Nordslåtten og er kommet opp til et flatere myrterreng, Storhågmyra. Herfra går stien etter en bergrabb med sterk stigning. Denne fjellrabben danner skille mellom Skåla og Øvervedlegda, hhv. Birkelid og Sandmo. Øverst i Øvervedlegda går stien i vinkel mot vest, og vi kommer rett over til fjellet som nedover stuper rett ned i Holmvannet, og oppover stiger steilt til toppen av Øverskålfjellet. Men du skal ikke opp til og over denne toppen nå. Det du nå skal gjøre betinger at det er bart og tørt fjell. Du skal nemlig tvers over bergrabben som ender i stup nedi Innervatnet til Holmvannet. Men når forholdene er slik som betinget, kan du lett passere denne bergstien, og du kommer snart over til gresstereng, og en god sti, en sti som nå blir holdt synlig mest av sauer.

Kroklijohannavegen

Vel over er du kommet til øverdelen av Holmvattenlia, og nå har du foran deg en sti med variert stigning og utflating mot Vakkerdalen og Saurvatnet. Stien følger en skogkledd ås som går mellom Saurvatnet og Skålsvikvatnet. Er du frisk og sterk i føttene gjør du deg snart ferdig med strekningen herfra, og vet ikke ordet av det før du står på kanten av Kvannskaret.

Nå har du en fantastisk utsikt over hele ytre Beiarnfjorden. Rett under deg ser du alle gårdene fra Skålsvik og nordover mot Ertenvåg. Rett over fjorden ser du Sandhornøya, kanskje badet i solskinn. Et herlig syn.

Men her kan du vel ikke bli stående å drømme. Nå skal du ned en stupbratt sti til du kommer ned på et flatere lende. Er du litt ustø på foten bør du ta det med litt ro. Stien er veldig ujevn og steinete. Går du på hau her kan du slå deg fordervet.

Når du er kommet ned i Kvanskarhola blir det flatere terreng og fint å gå. Nå kan du bare gi "full gass", og du er fort på butikken på Nygårdsjøen. Men få nå ikke for tung børe, du skal opp igjen etter den bratte stien, over fjellene og hjem.Sist oppdatert onsdag 21. april 2010 15:12  
Antall ganger lest: 9652