Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Veier og stier på Birkeli - Stien mot øst

Veier og stier på Birkeli - Stien mot øst

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Veier og stier på Birkeli
Krokjen
Eggesvik
Østover
Navnesteder
Nygårdsjøen
Sandmoen
Sørvika
Fisketur til Ågvannet
Ølmenningsvannet
Stier og stier
Vinterferdsel
Til Ertenvågen
Vintermarka
Vinteved
På ski
Alle sider

Stien mot øst, mot villmark, fiskevann og jaktterreng

Skal du på jakt eller fisketur, går det en sti fra husene på Birkelid ned over jordet og over elva. Fra elva stiger terrenget, og stien snor seg opp til Olderlunden og til Føren. Her blir det svakt hellende terreng ned ned til Bjerkhøla. Gjennom Bjerkhøla går stien i nesten flatt skogterreng til Bjerkhølrylen hvor det atter blir stigning mot Øverbjerkhøla. Øverbjerkhøla er skogrik og slett. Stien går så gjennom nevnte, og til foten av Legden. Her blir det sterk stigning opp til Stongsetdalrabben. Så litt slakkere nordover “Legden” mot Snaubakken. Her kommer en da til fjellandskap uten noe skog.

Stien her krysser elva som renner fra Snaubakktjønna. Denne elva er grenseskille mellom Birkeli i Beiarn og Sørvik i før Bodin kommune.

Er du på fisketur bør du prøve noen kast i Snaubakktjønna. Du får sikkert et par fine steikefisker. Ørreten her er ikke av fineste sort, men fin steikefisk. I Snaubakktjønna er det visstnok mest folk fra Birkelid som fisker. Det ble i gammel tid tatt småørret i Eggesvikelva. Denne ørreten ble båret og satt ut i Snaubakktjønna hvor det visste seg at den vokste og formerte seg, om ikke i noen store mengder.

Ja, og nå er du kommet i Bodøs marker. Er du på fisketur så må du nå tyvfiske i alle de fine vannene du passerer på stien videre innover i terrenget.

Morten på vei østover i 1965

Skal du på jakt i høyfjellet Pallrakken følger du en sti fra Snaubakktjønna med stigende fjellterreng opp til Geitkopi. Terrenget her er enden av Gjetarfjellet. Geitkopi består av tettvokset krattskog, og et godt gjemme sted for lirypa. Gjennom denne krattskogen går stien med unnabakke ned mot Veikåsen. På stien fra Geitkopi, til, og gjennom Veikåsen passeres flere navnesteder. Utenfor stien mot nordøst ligger Hesthågan, et høyere parti med skogkledde åser og håger, Hågan. Mot syd grenser Veikåsen mot Eggesviks eiendommer, og altså er vi her igjen i Beiarn kommune. I bunnen av dette strøket Sagvannet, som delvis danner grense mellom Beiarn og Bodin, nå Bodø kommune. I Sagvannet er det mye fin ørret, og den kan også være bitevillig.

Tilbake til stien gjennom Veikåsen. Fra Geitkopi går stien etter en snau fjellrabb, og vinkler så ned til Øverskjytta som det ennå finnes tufter etter (folket i Isvik hadde utslåtte her i gammel tid). Så fortsetter stien i østlig retning med svakt hellende terreng og passerer tufter etter en “kåk” som ble oppsatt i forbindelse med et malmfunn. Funnet var ikke driveverdig, og gravingen eller skjerpingen ble stanset, men “Kåken” ble stående, og ble å tilhøre Isvik, da den jo stod på Isviks eiendom. “Kåken” ble mye benyttet som hytte under jakt og fiske.

Fra Kåken fortsetter stien slakt ned til foten av Pallrekken og her begynner den bratte oppstigningen til Trappen høyfjellet og Pallrakken. God jakt. Men prøvde du fiskelykken i Sagvannet.



Sist oppdatert onsdag 21. april 2010 15:12  
Antall ganger lest: 15655