Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Morten Birkeli Veier og stier på Birkeli - Vinterveden

Veier og stier på Birkeli - Vinterveden

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Veier og stier på Birkeli
Krokjen
Eggesvik
Østover
Navnesteder
Nygårdsjøen
Sandmoen
Sørvika
Fisketur til Ågvannet
Ølmenningsvannet
Stier og stier
Vinterferdsel
Til Ertenvågen
Vintermarka
Vinteved
På ski
Alle sider

Vinterveden

Hjemme på Birkelid ble det brukt masse med bjerkeved i husholdningen. Denne vinterveden ble for det meste hugd på sørsiden av gården og i omkretsen av heimjorda. I Skåla ble det hugd mye bjørkeved til brensel hjemme på gården. Når det var godt snøføre ble denne veden samlet i store kaser på Storsletta i Skåla. Herfra ble så veden kjørt med hest og slede ned til gården. Det forekom også av og til en mellom lagring på Sletten sør for gården, Denne mellomlagringen kunne bero på at man måtte nytte kjøreføret, og den oppkjørte kjørevei.

Om opphugging og tørking av ved til husholdningen er det skrevet om i min selvbiografi “Marius” og kan leses om når den kommer ut pm kort tid.

Kjøring med hest og slede under de beskrevne føreforhold kunne foregå helt ned til sjøen ved Valnes, ja, jeg vet at min far var kjørende helt til Stensøy uten å røre på lasset han hadde på sleden. Selvfølgelig var da Trongsmåget, fjorden mellom fastlandet og Stensøy frosset og kjørandes.Sist oppdatert onsdag 21. april 2010 15:12  
Antall ganger lest: 9653