Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Fortellinger Reinsimle i nød

Reinsimle i nød

E-post Skriv ut PDF

ReinsimlaDa jeg kom opp til Birkeli i vår på min potetsettetur skremte jeg en reinflokk på 7-8 dyr som beitet vårskudd på enga. Flokken kom tilbake dagen etterpå, men var borte både fredag og lørdag. Det var imidlertid mer i vente.

Sødag fikk jeg nemlig besøk av ei enslig simle som antagelig tilhørte samme flokken. Den virket veldig rastløs og trippet frem og tilbake like ovenfor potetåkeren jeg nettopp hadde gjort ferdig. Spiste litt, la seg ned, men sto staraks opp igjen og fortsatte sin rastløse rundgang.

Det virket som det var noe som plaget henne, så jeg ringte til samen som var her og hentet noen kalver i fjor, Per Ole Oskal.

Rastløs reinsimle

Simla liggerOg reiser segKuler på magen

Da jeg forklarte hvordan simla oppførte seg kunne han fortelle at hun mest sannsynlig gikk med en kalv som lå på tvers og  ikke fikk ut. Dette stemmer veldig bra med det jeg kunne se i kikkerten, og hvis du klikker på bildet helt til høyre får du opp et større hvor det er lett å se en utbuling, like foran låret, som kan være etter et hode eller et par knær.

Det var ingenting man kunne gjøre for å hjelpe henne, for hun ville ikke tillate at noen kom i nærheten, og hvis man prøvde å fange henne ville hun bli så stresset at det kunne gå riktig gale. Dette syns jeg var sørgelig, og det var vondt å se på hvordan hun slet. Hun gikk opp og ned i bakkene, la seg og lå og vridde på seg og sparket med beina.

Etter å ha holdt på slik en time eller to, mens jeg satt i vinduet og håpte på at hun skulle klare å kalve mens jeg hadde henne bare 20-30 meter fra vinduet, ga hun seg avgårde ned mot elva og østover. Siden det var blitt sent på dagen antar jeg at hun ville over på den siden det var mer sol. Mer så jeg ikke til henne, så det er uvisst hva som skjedde videre.

Etterpå har jeg undret meg på hvorfor hun kom alene tilbake til gården når hun visste at jeg var der. Jeg var ute og gjode meg synlig flere ganger uten at hun forsvant, hun bare trakk seg litt lenger bort, og kom tilbake når jeg gikk inn. Kan det være at hun følte trygghet med å være i nærheten av mennesker i den situasjonen hun var i?

Sist oppdatert søndag 16. august 2009 21:19  
Antall ganger lest: 3933