Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Larsgården Lars-stua på Birkeli - Utflytting og riving

Lars-stua på Birkeli - Utflytting og riving

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Lars-stua på Birkeli
Gammelstua
Lillehuset
Steinkiling og muring
Tømmer-skoging
Stokksaging
Utflytting og riving
Tømring
Mønsåskanne
Loddpipe og kjøkken
Onnepause
De som snart får nytt hus
Tante Maria
Bislag og innvielse
Hva med Kvinnfolkene?
Komplett gård 1956
Lars-stua i dag
Nyhus- notater
Alle sider

Utflytting og riving

Mandag 10. juni flyttet de ut fra gammel-stua og startet riving. Pappa skrev: «Og nå skulle altså huset de bodde i rives. Låven ble omgjort til bolig. Komfyren ble provisorisk installert, med røykpipe opp gjennom taket. Det ble laget en slags kjøkken-krok hvor mor Inga og tjenestejenta skulle streve med all maten som skulle til, både til familien og leiefolkene. En del av låven ble gjort til soverom, med tre-fire senger på rad. Her skulle da mannfolkan sove. Mor Inga og jentene skulle sove i stabburet».

Taktekkin-1963 10cmTaktekking 1963, Åse på Stabburet og Lille på stigenDette må bety at stabburet sto allerede like ovenfor der stua ble plassert. På bildet her sitter Åse på stabbur-taket, men det ble revet like etterpå, og står nå ved Tjønnan. Jeg har trodd at stabburet ble satt opp etter stua, av overskudd-materialet fra gammel-stua, men det er altså feil. Kan det være at det ble bygget samtidig som den, og kanskje av materialene fra stua til Ole Benjaminsen? Stabburet sto veldig nærme stua, noe jeg har syns var merkelig, men hvis den allerede sto der er det ikke så rart.

Da vi reiv stabburet i 1963 fant vi risninger i et gulvbord av jekter med fulle seil, som onkel Lars mente var tegnet av Jacob, og som nå henger innrammet hos tremenningene mine, David, Richard og Jim i USA. Kanskje var det rommet i stabburet soverom for de største gutta, før de emigrerte.



Sist oppdatert lørdag 13. november 2021 02:50  
Antall ganger lest: 3209