Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Larsgården Lars-stua på Birkeli - Tømmer-skoging

Lars-stua på Birkeli - Tømmer-skoging

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Lars-stua på Birkeli
Gammelstua
Lillehuset
Steinkiling og muring
Tømmer-skoging
Stokksaging
Utflytting og riving
Tømring
Mønsåskanne
Loddpipe og kjøkken
Onnepause
De som snart får nytt hus
Tante Maria
Bislag og innvielse
Hva med Kvinnfolkene?
Komplett gård 1956
Lars-stua i dag
Nyhus- notater
Alle sider

Tømmer-skoging

Gammelstottingen 10cmGammelstøttingenBare uka etter avsluttet stuemuring begynte bestefar i tømmerskogen. Han skriver at han har tatt ut 90 stokker, som umulig kan være nok til mer enn halve stua. Altså har han tenkt å skaffe andre halvparten ved gjenbruk av tømmeret fra gammelstua.

Gammelmerra 10cmGammelmerraHan drev den høsten i skogen før det ble vinterføre, og hadde et mellomlager ved Elvnesan. Transporten fra skogen og dit foregikk nok med den samme støttingen som jeg bruker i dag, men mens jeg bruker ATV, jekkestropper og frakter gran, var det hest og bjønntang til furu for ham, og hesten var «Gammelmerra». Den var ei rødbrun hoppe med stjerne i panna, en typisk nordlandshest som de fikk som føll omkring 1916. Altså var den bare 12 år nå, så de kalte den neppe Gammelmerra enda. Peik kom som føll engang i 1941, og 2. desember samme år sto det: «Slagtet Gammelmerra», som første notat hvor det navnet blir brukt.

I desember ble det godt føre for tømmerkjøring, så fredag 28. desember 1928 skriver han: «Kjørte tømmer Elvnessett hjem», og dette var siste notat fra det året.Sist oppdatert lørdag 13. november 2021 02:50  
Antall ganger lest: 3340