Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Larsgården Lars-stua på Birkeli - Lars-stua i dag

Lars-stua på Birkeli - Lars-stua i dag

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Lars-stua på Birkeli
Gammelstua
Lillehuset
Steinkiling og muring
Tømmer-skoging
Stokksaging
Utflytting og riving
Tømring
Mønsåskanne
Loddpipe og kjøkken
Onnepause
De som snart får nytt hus
Tante Maria
Bislag og innvielse
Hva med Kvinnfolkene?
Komplett gård 1956
Lars-stua i dag
Nyhus- notater
Alle sider

Lars-stua i dag

LarsStua 10cmLars-stua 2006Eneste fremtredende forskjellen på fasaden fra 1929, da Lars-stua ble bygd, og den vi ser på dette bildet, fra 2006, er at det er kommet panel på stueveggen (den over trappa), et solpanel og en vindturbin, og sikkert at det er malt. Kanskje kom det panel på kammersveggen først senere, men bislaget var panelt. Stueveggen, hele veggen på baksiden og røstveggen mot nord hadde hverken panel eller maling før fraflyttingen i 1959.

Det kan bli litt forvirring omkring bruken av begrepet «stue», for hele våningshuset ble vanligvis kalt stue i gamle dager, også på Birkeli. Imidlertid kalte de også et rom for stue, det samme som vi gjør i dag. Stua i stua het bare stua, og loftet over stua kalte de stuloftet.

HistorieKart 10cmKartet viser Krokli-gården slik det er i dag, med gammel-stua og stabburet stiplet inn. Disse to sistnevnte og Lars-fjøsen sto der før 1927, men det er uvisst hvor Melhuset (Lillehuset) sto. Bestefar skrev i oktober 1933: «Arbeide m/ utbygg til bårdstu». Siden det var snakk om «utbygg» må det ha vært noe der, og det kan ikke være noe annet enn sjågen. Nysjågen må være bygd enda senere.

 Sist oppdatert lørdag 13. november 2021 02:50  
Antall ganger lest: 3635