Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Larsgården Vår-sommer-høst 2016 - Nytt og bedre Internett

Vår-sommer-høst 2016 - Nytt og bedre Internett

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Vår-sommer-høst 2016
Reise hjemmefra
Å finne grensekors
Elvkjeften, et spiskammers
Sagbruket
Støtting
Eggesvikmarsjen
Veiarbeide
Familiegjenforening
Nytt og bedre Internett
Elgjakta
Flere bilder
Alle sider

Nytt og bedre Internett

Da ICE skiftet til 4G nett mistet vi Internett på Birkeli. Det var sporadisk kontakt inn til modemet (download), men ut var det så godt som dødt. Min teori er at det nye apparatet har mye mindre sendereffekt enn det gamle, noe jeg slutter av at det vises ingen endring i strømforbruket når det er aktivitet, slik det gjorde før. Da skiftet det mellom 0,5A og 0,7A, mens det nye er konstant på 0,5A.

Før jeg fikk familien opp hadde jeg imidlertid nett ved å bruke min gamle mobil som modem. Den har utvendig antenne og tvilling-SIMkort, og over Blåtann kunne jeg komme nå nettet fra min Samsung smarttelefon. Ikke rare hastigheten, så det var bare en nødløsning.

Når det kom flere som gjerne ville være på nettet oppdaget vi at det bare kunne være et apparat tilkoblet via Blåtann, så de andre måtte ta seg en tur på Rylen eller til "kontoret" ved Trappbergan, hvor det er dekning.

En dag satt Julie ved vinduet i stua for å prøve SMS-kontakt med sin mobil som hadde Telia-abonnement. Der oppdaget hun at hun fikk full 4G forbindelse og kunne surfe på nettet med brukbar fart. Christian kunne gjøre det samme på kammerset, også han med Telia-abonnement.

TeliaruterenUnder neste bytur stakk jeg innom Telia-butikken på City Nord og kjøpte ruter med SIM-kort. Tilbake på Birkeli var jeg snar å pakke ut apparatet og sette det i vinduet, men det var dårlig og variabel forbindelse med de antennene som fulgte med. Heldigvis var det kontakt som passet på ute-antenna til den gamle mobilen, og med den fikk jeg god og stabil forbindelse, 3-7 Mbps inn og 100-400 kbps ut. En smule asymmetrisk, men godt nok i massevis til vårt bruk. For nedlasting er dette minst ti ganger raskere enn det vi hadde med ICE før 4G.

En annen fordel med Telia-boksen er at den har mye bedre rekkevidde for WiFi. Senere, når jeg ble alene igjen, kunne jeg stå nede i "sag-fjøset" og snakke med Eva på Messenger, og det er god forbindelse i alle rom, på plattingen og i sjågen.

Nå er også Kroklicam på lufta igjen. Det er ei web-kamera som står i loftvinduet og sender et bilde hvert minutt. I anledning nytt fjøstak er kameraet satt opp til også å dekke dette. For å spare batteriene gjennom mørketida har jeg et koblingsur som slår på strømmen til ruter og kamera bare en halv time, mellom 11:45 og 12:15 (normaltid).

KroklicamSist oppdatert lørdag 10. juni 2017 08:53  
Antall ganger lest: 4798