Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Larsgården Vår-sommer-høst 2016 - Å finne grensekors

Vår-sommer-høst 2016 - Å finne grensekors

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Vår-sommer-høst 2016
Reise hjemmefra
Å finne grensekors
Elvkjeften, et spiskammers
Sagbruket
Støtting
Eggesvikmarsjen
Veiarbeide
Familiegjenforening
Nytt og bedre Internett
Elgjakta
Flere bilder
Alle sider

Å finne grensekors

Laila finner grensekorsGrensene mellom de to brukene på Birkeli i utmarka er ikke lett å holde rede på, selv ikke for de som har vokst opp der, og blitt fortalt hvor de går, og hvor man finner korsene som markerer viktige punkter på linjene.

Laila er født på Birkeli, og har bodd der hele sin oppvekst, men likevel klarte vi ikke i fjor å finne den store steinen i Auseterlia hvor det skulle være et stort og tydelig kors. Etter å ha konferert med Johan var hun i år helt sikker på at hun skulle klare det, og det gjorde hun.

På stien opp mot Varden skulle hun ta til venstre et par hundre meter før toppen, og gå femti meter i samme høyde. Det stemte nøyaktig, og godt skjult av en stor einkav lå steinen. Som vanlig for disse korsene er det lagt en stein over, for å hindre forvitring og gjengroing, og slik var det også her.

KorsetUnder dekksteinen er det et digert kors. Ikke lett å se på bildet til venstre, men der jeg har risset inn streker er det djupe spor, som tydelig viser at her er det hugget inn et kors.

Laila var veldig fornøyd med gjenoppdagelsen. Denne steinen lå åpent i gamle dager, og lett å se nesten hele lia, hvor det da var en av de fineste tyttebærmarker. Da var det viktig å ikke plukke på feil side av grensen. Slik var det, selv om både bær og vilt var felles i all utmark.Sist oppdatert lørdag 10. juni 2017 08:53  
Antall ganger lest: 4799