Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Larsgården Vår-sommer-høst 2016 - Veiarbeide

Vår-sommer-høst 2016 - Veiarbeide

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Vår-sommer-høst 2016
Reise hjemmefra
Å finne grensekors
Elvkjeften, et spiskammers
Sagbruket
Støtting
Eggesvikmarsjen
Veiarbeide
Familiegjenforening
Nytt og bedre Internett
Elgjakta
Flere bilder
Alle sider

Veiarbeide

StokkleggingStokklegging er er en måte å tørke ut våte veipartier ved å legge ned stokker fra skogen i nærheten. Det er mange ting stokkene bidrar med for å gjøre veien farbar, i tillegg til å holde den tørr. De virker som armering på tvers av veien, slik at massene ikke tvinges utover, bidrar til varig fyllmasse for å gi veien litt høyde, og de synker ikke ned i bløtt underlag som stein vil gjøre.

Når stokkene blir begravd i torv eller gjørme vil de miste tilgang på surstoff, og forråtnelsen hindres nesten totalt. Dette finnes mange gode bevis på at virker, som i Sørvika, hvor det i veien nederst på sletta mot osen ble lagt stokker fra ei gammel skytte (utløe) en gang like etter krigen. Disse stokkene var sikkert snart 100 år da de ble lagt ned, og har ligget i veien 60-70 år. Noen av disse stikker opp i dagen, men ser like frisk ut i dag.

Selv har jeg prøvd dette i et gjørmehøl på veien like sør for Rundtjønna. Her la jeg for 7-8 år siden ned tykke bjørkstokker, med never og bark, og begravde dem i massen fra grøftingen. Noen av stokkene ligger også her i dagen, men de ser ut som om de ble lagt der i går, hard og frisk uten tegn til råte.

Olaskyttmyra, eller Bakkemyra som Eva og jeg kaller den, har alltid vært blaut og tung å gå, men enda mer problematisk for ATVen. I det siste så oppkjørt at det nesten ikke var mulig å komme seg opp. Nå er hele den 50 meter lange traseen stokklagt og grøftet, og klar for transport av tunge lass med elgkjøtt.

Bakkemyra nedenfraPå bildet til venstre ser vi nedenfra hvor jeg for noen år siden lagde ei bru. Hele myra er nå stokklagt og grøftet nesten helt ned. Her må det nok grøftes på begge siden av veien fra der grøfta slutter nå.

Bakkemyra ovenfraTil høyre er det myra ett ovenfra, hvor det nærmest var det aller bløteste partiet. Her er det grøft på begge sidene, og 10-15 meter nedover ligger det ei stikkrenne, for å bli kvitt noe av vannet.

Det kan kanskje være lurt å fylle på litt rødsand, som består av mye kalk, for å få gresset til å gro litt lettere. Først når det gror gress og andre planter med røtter blir veidekket stabilt og godt å gå eller kjøre på.



Sist oppdatert lørdag 10. juni 2017 08:53  
Antall ganger lest: 8037