Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Årskavalkader Årskavalkade 2015 - Jaktdagen 2015

Årskavalkade 2015 - Jaktdagen 2015

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
Årskavalkade 2015
Harrys januarvisitt
Februar-tur
Vårtur
Eggesvikmarsjen 2015
Sommerferie
Sandmovatnan
Brobygging
Ominnredning
Taklekkasje
Høstferie
Ny kjøkkenovn
Motorsagmasakren
Vindmølla
Fjellrypejakt
Klart for jakt
Jaktdagen 2015
Kjøttpakking
Høstflom
Modemskifte
Alle sider

Jaktdagen 2015

Denne sommeren hadde jeg vært varsom med trafikk i områder elgen holder seg, også i Skåla, men begjæret etter multer var for stor, så da karten begynte å modnes måtte jeg ta en raid. Jeg gikk høyt i Skållia og Trappbergskogen, og så at begge områdene, og høyt oppe mot skoggrensen, var det mye tråkk, skit og beitetegn, noe jeg rapporterte til Odde Even og jaktlaget ved flere anledninger.

I år bestemte vi oss derfor for å starte jakta med et driv i Skåla, og Brynjar fikk æren av å drive. Vi hadde seks poster, og Lars Jørgen satt ved østkanten av Trappbergskogen, mens Odd Even satt på østkanten av Sommerfjøsteigen, nesten ved Sprutan. Jeg selv satt ved berget ovenfor Hertvikhøla, hvor jeg hadde utsikt til ruta Brynjar skulle gå. Han startet drivet litt over kl. 7, helt oppe i Øverskåla.

Ikke så lenge etterpå, like etter at han hadde passert Skålbekken, så jeg ei ku med kalv komme sakte sigende ned lia under Øverskåla. De var en stund i åpent terreng, men alt for langt hold for meg, med retning ned mot Odd Even. Brynjar hadde nok ikke sett disse dyra så jeg meldte fra på radioen da jeg forsto at de ikke ville komme til meg.

Da Brynjar kom inn mot Trappbergskogen meldte han også om ku med kalv, og vi trodde vel alle det var de samme dyra, men han sa de var på veg unna ham, mot Ågvatnet. Ikke lenge etterpå hørte vi skudd fra Lars Jørgen, og han var snar å melde at ku og kalv var skutt.

Heldigvis var Odd Even dreven nok til å sitte i ro og vente på eventuelt flere dyr. Han hadde nok mistanke om at de dyra jeg så ikke var de som Lars Jørgen fikk, og det hadde han rett i. Det gikk ikke mange minuttene før det smalt nede på sletta, og han kunne melde at en kalv var skutt, men kua måtte få gå. Vi hadde bare ei ku på årets kvote, Sandmoen inkludert, så den kunne han ikke skyte. Et fint eksempel på hvor viktig det var at Lars Jørgen straks meldte fra om sitt kufall. Det var ikke mange minuttene han kunne ha ventet før ulykken hadde hendt, og ei ku for mye hadde blitt felt.

Lars Jørgens kuLars Jørgen med sin ku (kalven ligger utenfor bildet).Odd Evens kalvOdd Even sin kalv, like ved Sommerfjøsen.

Etter at Odd Even hadde skutt kalven avsluttet vi Skål-drivet, og Sandmoen var klar for et driv i Janlia. Harald dro til Nylendhågen for å poste der ifall dyr kom over til Kroklimark. Like før klokka var ni meldte han om en fin okse skutt i skaret der Bekkedalen starter, som blir øverst i Nylenddalen. Dette var siste dyret i kvoten for vårt jaktlag, så hele jakta var unnagjort de to første timene av første jaktdag.

OksenOksen til Harald.

 

Før det ble kveld var alle fire dyra inne på låven og flådd. Litt av en dag!

Hele kvoten

 

Mens flåinga foregikk på låven startet kjøkkengjengen forberedelsen til kvelden middag, stekt tørrfisk med bacon og diverse tilbehør. Det ble en fortjent festmiddag etter en fantastisk vellykket jaktdag. Harald hadde bare en dag for å delta, da han og kona skulle reise til Israel til helga, men sannelig fikk han med seg alt, til og med festmiddagen.

Stekt tørrfiskTil bords: Nærmest Brynjar, til venstre og med sola rund bordet: Lars Jørgen, Odd, Jan Roger, Odd Even, Ørjan og Harald. Fotografen Inge Lars har plassen ved Odd Even.

 



Sist oppdatert lørdag 16. januar 2016 19:43  
Antall ganger lest: 8682