Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Historie Hvordan Johanna og Lars fant Kroklia (?)

Hvordan Johanna og Lars fant Kroklia (?)

E-post Skriv ut PDF

Johanna og Lars

Mange har nok lurt på hva som fikk oldefar Lars Jonsen til å slå seg ned på Birkeli, eller Kroklia som det hete på den tiden. Jeg har forestilt meg at han var en fjellets mann, og ivrig rypejeger, og at det var det som dro ham dit, og at det var han som overtalte Johanna til å bli med og stifte familie der. Nyere informasjon har fått meg til å tenke annerledes, og heller tro at det var Johanna som fikk overbevist ham.

I skrivet "Valnesvatnet Rundt", som min far Morten Birkeli skrev for Berg-familien i Isvika, og som jeg har gjengitt her på Birkelisidene, har han et stykke han kaller "Til Birkeli og tragedien". Det er en historie man har hørt bruddstykker av, og som bestefar brukte litt oppskrønet for å skremme oss småbarn fra forskjellig farer der oppe. Pappa skriver om en Kristian Olsens oppvekst på Birkeli, hvor han skulle passe en to år gammel bror mens resten av familien dro til kirka i Beiarn. Den lille gutten gikk ut i skogen og frøs i hjel, antagelig etter at Kristien hadde lagt seg til å sove.

For å finn mer om denne familien, som bodde på Birkeli før Johanna og Lars kom dit en gang på slutten av 1860-tallet, er Beiarboka det første stedet å lete. Under Birkeli i "Den Grønne", står oppført som 4. familie (her mangler Marit f. 1842 og Israel f. 1844, som begge bodde på Birkeli, men var født på Snasen i Rana):

Nr.4. Ole Kristian Benjaminsen, Snåsa. f. 1817 g.m. Mikkeline Pedersdtr. Aust-Almli
l. Benjamin. f 1846.
2. Peder Andreas Olsen. f 16.5. 1848-1932. se Leiråmo.2.
3. Elen Dortea, f 11.7. 1850.
4. Ole Mikal. f 21.9. 1853.
5. Kristian. f 4.11. 1855. Hammernes. 3.4. USA.
6. Anders. f. 2.3. 1858.

I kirkebøkene for Beiarn finner vi at Ole og Mikkelines flyttet fra Mo (kirkestedet) til Kroglien 17. august 1845. Han var da 29 år og Mikkeline 30. Mikkeline kommer fra Almlien i Dunderlandsdalen, der det nå er ei sølvsmie, 

Ole Benjaminsen fra Mo til Krokli

Barn nr. 5, Kristian, må være den Kristian Olsen min far forteller om, og Anders, som er 3 år yngre må være den som omkom.

Morten skriver også at Kristian som voksen var gift med Anne Jakobine fra Hammernes i Beiarn, noe som bekrefter at det er rett familie og Kristian vi har funnet, for under Hammernes i familie nr. 3 finner vi:

4. Anne Jakobie, f. 9.8 1867, Birkeli, 4,5

En sjekk i kirkebøkene bekrefter teorien, og at Anders Olsen 3 1/2 år, fra "Kroglie", døde 29. september 1861, og ble begravet 17. mai året etter.

Anders begravelse

Det står i Beiarboka at Ole Kristian Benjaminsen, kommer fra Snåsa, men det er samme feilen som Hermann Mentzoni skriver om Johannas mor i hans slekt-skriv om Johanna og Lars. Det skal være Snasen, som ligger i Grønfjelldalen i Rana (se stykket her på Birkelisidene), og Ole må ha vært Krokli-Johannas onkel, bror til hennes mor Elen Benjaminsdatter. Ole ble født i 1817, 3 år etter Elen, og deres mor Dortha døde samme år, sikkert i barsel etter eller under Oles fødsel. Familien flyttet fra Birkeli til Gyltvik i Sørfolda den 14. juni 1868, ifølge Aud Falkflaug Aas. Da var Kristian bare 13 år, så han reiste nok sammen med dem, men kom tilbake til Valnesvassgrenda 10-12 år etterpå.

Dette avslører at det nok ikke er tilfeldigheter som førte Johanna og Lars til Kroklia. Johanna har helt sikkert vært der og besøkt sin onkel og hennes søskenbarn mens de bodde der, og når de flyttet derfra, sikkert som en følge av tragedien, har hun kanskje overbevist sin forlovede, Lars Christian, om at det var stedet for dem å bygge og bo.

Det er vel også trolig at Lars bodde midlertidig hos sin forlovedes onkel Ole, da han kom dit 6 år før han og Johanna giftet seg, for å legge opp jord og bygge eget hus.

Johanna og Lars giftet seg 16. juni 1867, og 27. august samme året fikk de sitt første barn, Jon Martin, men i kirkeboka står det at de bodde på Laksosnes, som er like ved hjemplassen til Lars på Hammarnes. Da de 21. februar 1869  fikk sitt andre barn, Eilert, står det at de bodde på Hammarnes, men da de døpte sitt tredje barn, Jacob, den 29. mai 1871 bor de på Kroklid. Altså flyttet de dit mellom februar 1869 og mai 1871. Jacob ble født allerede 20. desember 1970, og siden det tok så lang tid før han ble døpt, tyder det på at de bodde på birkeli den vinteren. Det er mest sannsynlig at de flyttet fra Hammarnes til Birkeli sommeren 1870.

Kristian og Ane FalkflaugKristian og Ane FalkflaugKristian Olsen flyttet til Falkflaug, og ble første bosetter i Over-Falkflaug, etter delingen i øvre og nedre (G.nr. 104 og 103 hhv). Han var far til Ivar Falkflaug, og bestefar til Aud, Karin, Randi og Tove. I Beiarboka antydes det at Kristian reiste til USA, men om Falkflaug i Terje Gudbandson sine Bodin-bøker (Bodin Bygdebok II-6B) finner vi at han kjøpte ideell halvpart av Øver-Falkflau i 1890, og i 1900 fikk han også tinglyst hjemmel på bruket.

Han giftet seg med Ane Jakobia Pedersdatter fra Hammarnes. Hun var datter til Lars Christians bror Peder, mens Kristian er søskenbarn til Johanna, så Krokliforlket og folket fra Øver-Falkflaug har dobbelt slektskap.

Et annet spørsmål må jo være hvordan Ole og Mikkeline fant frem til Kroklia. Min teori er at Ole først kom til sin søster Elen på Ramskjel, og at han der hadde kontakt med lappene på Troli, som hadde bodd på Gamsletta ved Birkeli på begynnelsen av 1800-tallet, og blitt fortalt om denne fine ubebodde (?) plassen.

Sist oppdatert mandag 02. februar 2015 23:32  
Antall ganger lest: 5349