Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Diverse Gullforgylt skit

Gullforgylt skit

E-post Skriv ut PDF

Sikringboks-foran
Da jeg anskaffet vindgenerator for strømforsyningen på Birkeli skulle det stå ei 50A sikring mellom batteribanken og resten av systemet. Med full guffe fra både vind og sol kunne det gå opptil 40A gjennom den, så jeg kjøpte en sikringsboks hos Alternativ Energi AS, som liksom skulle være kremen av det som var tilgjengelig, men det var nok bare for øyet.

Fra forsiden ser sikringsholderne solide ut, med mye gods og feite tilkoblingspunkter. Det samme gjør det tilsynelatende på baksiden, og jeg så ikke noe galt med denne da jeg installerte den, men allerede i starten viste det seg at det var dårlig kontakt mellom sikringsklemmen og tilkoblingsgodset, som er skrudd sammen på undersiden.

Sikringboks-bak

Ettter å ha skrudd godt til alle skruene virket det, og jeg trodde alt var i orden, men det varte bare noen få år.

I vinter fikk jeg problem med bildene fra Kroklicam, men trodde det var på grunn av dårlig forbindelse med ICE, og da Harry var en tur innom for å sjekke, og så at ladekontrollen viste full spenning, ble jeg enda mer sikker på at ICE var synderen.

På min snartur opp dit tidlig i juni så jeg imidlertid at her var det noe galt med batteriforbindelsen, for spenningen spratt opp i maksimum utslag så snart det var sol på panelene. Jeg monterte ned sikringsholdene og så straks på baksiden at her hadde det vært varmt, og målte brudd på forbindelsen i skrufestet på undersiden.

Konstruksjonen er helt forkastelig ved at skruen skal tjene to formål. Den skal klemme sikringsklemmen mot godset på klemmerekken samtidig som den skal holde disse fast til plasthuset. Antagelig gjør plastens temperaturegenskaper det slik at skruen ikke klemmer like godt hele tiden, og lager kanskje dårlig kontakt når det er kaldt. Når kontakten er dårlig og det går mye strøm blir det varmt, og det oppstår fort korrosjon, og til slutt totalt brudd. Alternativ Energi er nok klar over problemet, for sikringsboksen er ikke lenger å finne blant produktene de selger nå.

Her er det bare en ting som duger, nemlig å lodde delene sammen, helst med sølvblandet tinn, og at tinnet flyter godt over hele området det er forbindelse, som bildet viser at jeg har gjort.

Sannsynligvis har jeg vært heldig med at det fort har blitt brudd, og ikke vært halvgod forbindelse lenge. Da kunne det blitt en brannkatastofe, for bakveggen på boksen ligger tett innpå knusktørt tømmertreverk.

Sist oppdatert onsdag 22. oktober 2014 22:38  
Antall ganger lest: 5271