Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Diverse Stein fra Trappbergan

Stein fra Trappbergan

E-post Skriv ut PDF

MursteinHarry ble fascinert av kjeller og fjøs-murene på Birkeli, og sendte meg fire bilder og disse ordene:

"Har studert alle de flotte grunnmurene på Birkeli. Det er et flott arbeid som er gjort og man kan jo tenke seg for et arbeid som  ligger bak. Og bare det å finne stein, forme den til ,og så få den på plass. De var nøye de gamle og flinke håndverkere.Her er bilder fra huset på Birkeli, låven, og så Johan låven og huset".

 

Felles for disse murene er st steinene kommer fra samme plass, Trappbergan. Der har de boret ut bruddanvisning for hånd, og kilt ut eller sprengt med svartkrutt passende blokker, som de har kjørt til gårds med hest og slede om vinteren. Som Harry sier, tenk hvor mange arbeidstimer som ligger bak disse murene.

Her er muren på sørveggen til Lars-stua. Hele muren rundt er tettet igjen slik at musa ikke kommer seg inn, men det må holdes vedlike, og sjekkes hvert år.

Larsstua

 

Dette er muren etter fjøset til Johan, som kanskje Jan Arne eller hans folk vil sette ei hytte på. Ellers er det veldig sørgelig om de blir stående å forvitre.

Johanfjøset

 

Muren til Johan-stua er av samme sorten, men her under vedsjågen har behovet for mus-tetting ikke vært påkrevet

Johanstua

 

Lars-fjøset har stått i ruin siden før bestefar og bestemor flyttet fra Birkeli i 1959, men det tåler både frost og mose, og er egentlig like hel som det var da låvetaket brøt sammen under en våt stor snøskavl. Forhåpentlig vil det snart komme tak over dette og det vil bli et lite sagbruk mellom murene,

Lars-fjøset

Sist oppdatert fredag 18. april 2014 06:32  
Antall ganger lest: 3171