Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Historie BESTEMOR INGAS ANER - DIDRIKKES MOR

BESTEMOR INGAS ANER - DIDRIKKES MOR

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
BESTEMOR INGAS ANER
INGAS SLEKT I GEOGRAFIEN
INGAS STAMTAVLE
INGA LEONHARDSDATTER
LEONHARD PETERSEN
LEONHARDS FAR PETER LARSEN
OLDEMOR ELINES OPPHAV
TIPPOLDEMOR DIDRIKKE
LEONHARDS SØSTER SIMONETTE
DIDRIKKES MOR
DIDRIKKES FAR
DIDRIKKES BROR?
Alle sider

Didrikkes mor

Didrikkes mor heter altså Karen Steffensdatter, og vi kan regne med at hun mellom 20 og 35 år, altså født mellom 1797 og 1812. Søk i digitalarkivet gir ingen resultat for hennes navn, så vi må lete etter faren, en Steffen eller Stephen i området rundt Landegode. I digitalarkivet finner vi bare data fra folketellinger, og bare fra 1801 for Bodøområdet. Der er det ingen Steffen, men 2 som heter Stephen, en Stephen Olsen på 7 år i Valvika (Walviig) og en Stephen Jensen på 50 år på Kløkstad. Olsen er for ung, så det er bare Jensen som kan være aktuell, selv om han er i eldste laget, men ikke umulig. Kløkstad er også veldig sannsynlig med tanke på kontakten med folk fra Landegode.

Steffen Jensens familie på Kløkstad ved folketellingen 1801:

Navn
Alder/født
Fødested
Familiestilling
Sivilstand
Yrke
Stephen Jensen
50
 
Huusbonde
1ste egtesk.
Jordm. og fisker
Karen Olsdatter
54
 
Hans kone
2det egtesk.
 
Ole Olssen
23
 
Hendes børn
Ugift
 
Johannes Olssen
14
 
Hendes børn
Ugift
 
Maren Stephensdatter
10
 
Begges datter
 
 

Steffen Jensen og Karen Olsdatter har bare en datter felles, og hun er 10 år i 1801. Det er usannsynlig at Karen kan ha fått flere barn, men i løpet av de neste 12 år kan hun godt ha dødd og Steffen giftet seg på nytt, og fått en datter som han har kalt opp etter sin avdøde kone Karen.

Her er det mulig å finne et dødsfall, giftemål eller barnedåp i tiden 1801 til 1812 i skannede kirkebøker.

Etter å ha saumfart ministerialboka (sogneprestens bok) for Bodø, perioden 1796-1817, gjennom årene 1801 til 1815, finner jeg ingen Karen datter til Steffen eller Stephen, og siden hun heller ikke finnes i folketellingen for 1801 kan det bety at hun ikke er fra dette sognet, og Kløkstad-sporet er feil.

Ved søk i hele Nordland finner jeg bare to Karen Stephensdatter, ei som var 13 år i 1801 fra Wiig i Saltdal og ei på 14 år fra Finsnes i Lenvik. Disse ville vært hhv. 45 og 46 år når Didrikke ble født i 1832, noe som er veldig usannsynlig i de tidene, men ikke umulig. Kanskje er det Karen fra Saltdal som er min tipp-tipp-oldemor, men det tror jeg ikke så mye på.

En tredje mulighet er det at presten har skrevet feil for dåpen av Didrikke, nemlig at mora heter Maren og ikke Karen. Da passer Kløkstad-sporet veldig bra, med at det er Maren Stephensdatter, som var 10 år i 1801, og dermed 42 år i 1832.

Mer leiting i kirkeboka avslører at Didrikke hadde en søster som ble født 2. november 1829, og døpt 3. januar 1830. Her kan man tydelig lese at mora heter Karen og bestemt ikke Maren.

Didrikkes søster

Skal lete mer etter Karen Steffensdatter.Sist oppdatert fredag 06. januar 2017 11:22  
Antall ganger lest: 6425