Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Historie BESTEMOR INGAS ANER - LEONHARD PETERSEN

BESTEMOR INGAS ANER - LEONHARD PETERSEN

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
BESTEMOR INGAS ANER
INGAS SLEKT I GEOGRAFIEN
INGAS STAMTAVLE
INGA LEONHARDSDATTER
LEONHARD PETERSEN
LEONHARDS FAR PETER LARSEN
OLDEMOR ELINES OPPHAV
TIPPOLDEMOR DIDRIKKE
LEONHARDS SØSTER SIMONETTE
DIDRIKKES MOR
DIDRIKKES FAR
DIDRIKKES BROR?
Alle sider

Leonhard Petersen

Leonhard

Søk i digitalarkivet i Bodin fra folketellinga 1875 gir ikke noe resultat for Leonhord, så det skal nok være Leonhard. Da finner jeg en som passer med alder, han bor i Kobbosen i 1875, og i denne husstanden:

Navn
Alder/født
Fødested
Familiestilling
Sivilstand
Yrke
Arnt Villumsen
1847
Gildeskaals Prgj
hf
g
Fisker Husm. med Jord
Didrikka Hansdatter
1832
Bodø Sogn Prgj
hm
g
 
Leonhard Petersen
1856
Bodø Sogn Prgj
Son af Didrikka
ug
Tjenestekarl
Johan Petersen
1861
Bodø Sogn Prgj
Søn af Didrikka
 
 
Karoline Petersdatter
1859
Bodø Sogn Prgj
Datter til Didrikka
ug
Tjenestepige
Simonnette Simonsdatter
1870
Bodø Sogn Prgj
Datter af Didrikka
 
 

Leonhards mor Didrikka må også ha miste sin mann og far til hennes tre første barn, og han må ha het Peter. Siden det i Ministeralboka (se nedenfor) står at Leonhard er født på Fjeld, må Didrikka og Peter ha bodd der da han levde. I 1875 bor hun imidlertid i Kobbosen sammen med en fisker og husmann med jord, Arnt Villumsen. I 1870 fikk hun imidlertid en datter som har pikenavnet Simonsdatter, altså med en som heter Simon, noe som forteller at Peter antagelig døde mellom 1861 og 1869. Her ligger det skjult stoff til en tragisk historie, men det får ligge

Tilbake til Ingas far, hvis det er den rette Leonard bør han være død i perioden 1887-1890, og det stemmer. I skannet kirkebok, ministeralbok for Bodø landssokn over døde i 1888 finner jeg ham igjen som nr. 13 (andre linje), ministralbokside venstre blad.

Leonhards død, venstre blad

Og høyre blad.

Leonhard Petersens Død, høyre blad

Her er det mye nyttig informasjon. Han heter altså Leonhard Nikolai Pedersen, var gift da han døde av "brystbetendelse" den 23. mai 1888, og ble begravd og jordfestet den 4. juni. Brystbetennelse må være det vi nå kaller lungebetennelse, ikke det man nå kaller brystbetennelse, for da hadde han vært kvinne. Der står det også at han var "husmand" på Skånland, ble født på Fjeld 13. januar 1855 (ikke 1856 som oppgitt i folketellinga) og konfirmert 3. juli 1870. Dette må være første mannen til oldemor Eline, faren til Inga og oldefar til alle oss søskenbarn etter henne

Dette er spennende nytt for meg, som gir meg lyst til å finne ut mer om både Eline og Leonhard. Nytt søk gjennom Bodø / Landsoknet: 1879-1893, Ministerialbok tilbake i tid fra Ingas fødsel i 1887 finner jeg endelig paret i året 1885, den 11. november, som bekrefter at det er den rette Leonhard jeg har funnet.

Lina og Leongard

Lina og Leongard

Her får vi enda mer ny informasjon, at Eline heter Eline Anne Hansdatter og at hun er født på Urskar, datter av gårdbruker Hans Olsen. Interessant er det også å lese at Leonhard har Peter Schjelderup fra Valnes som forlover, mens Eline har Christian Olsen fra Bodø, kanskje hennes bror eller onkel.

I et skriv "Saltstraumen Historielags utferd til Valnes 5. Juni 2013" om Valnes Gård står det bla. "Peder Schjelderup startet også den første landhandel omkring 1870 i ei brygge i Valnesvika. Hans sønn Peter Schjelderup solgte eiendommen i 1893 til Konrad Jensen i forbindelse med at han kjøpte Skånland". Peter og Leonhard var nok gode venner, men om Leonhard fikk husmannsplassen på Skånland av Peter er ikke godt å si.

Oldefar triste historie

Leonhard døde altså 23. mai 1888, bare 33 år gammel, fikk bare 3 år sammen med Lina og bare ett halvt år med sin datter Inga. Hans far Peter Larsen fikk heller ikke leve lenge, han døde 38 år gammel på Fjeld 6. oktober 1864, da Leonhard var 9 år.

Ved folketellingen 1875 (se ovenfor) fant vi at Leonhard bodde i Kobbosen hos sin mor Didrikke, men tellingen 1865, året etter farens død, bor han hverken på Fjeld eller kobbosen. Ved søk på navnet hans finner vi ham på Stensø.

Han er nå pleiesønn hos Kristian og Beret Nilssen, men hvor mora og de andre søskene bor frem til 1875 er ikke godt å si.Sist oppdatert fredag 06. januar 2017 11:22  
Antall ganger lest: 6426