Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Historie BESTEMOR INGAS ANER - DIDRIKKES FAR

BESTEMOR INGAS ANER - DIDRIKKES FAR

E-post Skriv ut PDF
Artikkelindeks
BESTEMOR INGAS ANER
INGAS SLEKT I GEOGRAFIEN
INGAS STAMTAVLE
INGA LEONHARDSDATTER
LEONHARD PETERSEN
LEONHARDS FAR PETER LARSEN
OLDEMOR ELINES OPPHAV
TIPPOLDEMOR DIDRIKKE
LEONHARDS SØSTER SIMONETTE
DIDRIKKES MOR
DIDRIKKES FAR
DIDRIKKES BROR?
Alle sider

Didrikkes far

Hans Andersen heter Didrikkes far, men jeg finner ingen med det navnet i folketellinger hverken for 1801 eller 1865, i Bodø sokn, og heller ikke noen som kan stemme med alder og bosted i hele Nordland. Han er mest sannsynlig fra området, men kan være født etter folketellingen i 1801 og død før 1865, begge delene er ganske sannsynlig.

Vi må derfor lete etter foreldrene, og en far som heter Anders. For Feenæs viser folketellingen 1801 bare en med det navnet, nemlig Anders Ericssen.

NavnAlder/fødtFødestedFamiliestillingSivilstandYrke
Eric Olssen 77   Husbonde Hans 1ste hendes 2det Gaardm.
Martha Jensdatter 60   Hans kone Hans 1ste hendes 2det  
Anders Ericssen 32   Søn Ugift  
Johannes Jenssen 17   Tjener Ugift  
Ane Joensdatter 12   Fosterdatter Ugift

Anders Ericssen er 32 år i 1801, enda ugift, men det kan stemme med at han gifter seg og får en sønn Hans i rimelig tid etter 1801, mest sannsynlig de første 10 år, og senest 1812. Ikke serlig sannsynlig at Hans fikk Didrikke i en alder under 20 år.

Dessverre klarer jeg ikke å finne hverken giftemål for Anders, eller dåp for Hans mellom 1901 og 1812 i kirkebøkene, men noen av prestene skrev veldig utydelig, så det kan hende at jeg har oversett hendelsene. Det rare er at jeg heller ikke finner noe giftemål mellom Hans og Karen i tiden før Didrikkes fødsel.

Selv om jeg ikke finner disse hendelsene i kirkebøkene har jeg god tro på at både Anders Ericssen og Eric Olssen er hhv Didrikkes bestefar og oldefar. Det er flere muligheter for at de hendelsene jeg ikke finner i kirkebøkene for Bodø likevel har skjedd. Det kan være som jeg sier, at de er så utydelige at jeg overser dem, men litt usannsynlig for tre tilfeller. Derimot kan det hende at Anders har giftet seg, fått barn og døpt det i et annet område, og at Hans har vokst opp og giftet seg der, men flyttet tilbake til Fenes før Didrikke ble født. Denne teorien passer også til at jeg ikke finner Karens opphav i Bodø-området. Å finne ut av dette krever strevsomme søk, som får ligge en stund.

 

I matrikkelen for Fenæs på Landegode av 1838 finner vi at Hans Andersen er oppsitter av nytt matr.nr.: 113 (gammelt 42) løpenr.: 285.

 

Matrikkel 1836


Erich Olsen

29. april 1804 begraves Anders sin far Erich Olsen. I kirkeboka står det at han ble 90 år, men ifølge folketellingen skulle han bare være 80. At han i følge den er 17 år eldre enn sin kone er mye, men ikke usannsynlig, men at han var 27 år eldre er vel litt drøyt, så her velger jeg å tro at sognepresten enten skrev feil eller hørte feil da han fikk oppgitt alderen.

Erich Olsens død

 Sist oppdatert fredag 06. januar 2017 11:22  
Antall ganger lest: 6424