Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Naboer Sandmoen Hartvikstallen gjenreist

Hartvikstallen gjenreist

E-post Skriv ut PDF

Harry ved nyrestaurert stallDenne stallen var en del av tunet til Hartvik Sandmo, som hadde gården som lå lengst nord på Sandmoen, og hadde mange hus der. Stallen ble satt opp ca. 1910, laftet i bjørk, noe som var litt spesielt. Historien sier at det fantes to staller på gården, men det var dessverre bare en som kunne restaureres. Denne var beregnet for bare en hest, og den siste som brukte den var fjordingen Pelle, som antagelig var der frem til eieren, Konrad Sandmo, flyttet til Skånland i 1959.

Sandmo Grunneierlag bestemte seg for å restaurere stallen, og i 2009 ble den inspisert av Ivan Johannesen fra Osbakk i Beiarn. Etter avtale med Ivan ble den merket, plukket ned og gjort klar til å fraktes til Beiarn høsten 2009, hvor restaureringen skulle gjøres. Vinteren 2012 var den ferdig, og kjørt opp på vinterføre tilbake til Sandmoen, hvor den midlertidig lagret ut vinteren. Så snart det ble forhold for det ble den smurt inn med tjære, og oppsettingen startet 30. juli samme året. Denne jobben tok bare noen dager, for 3. august var taktroet lagt, og stallen var gjenreist akkurat som den var i 1910, bare på ei ny tomt. Oppsettingen ble utført Ivan Johannesen, Kjell Sandmo, Harry Pettersen og Kurt Jacobsen.

Slik så den ut 8. august

Klar for mønsåskanna

 

Og her, 22. september, har den fått torv på taket og kan kalles ferdig.

Ferdigrestaurert

 

Fine detaljer ved inngangspartiet.

Inngangspartiet

 

Her er det ikke noe nymotes, men torvhaldkroker av einer og ekte never. Mye av nevera er forresten gjenbruk fra stua på Birkeli.

Torvhaldkroker

Flere bilder her i Birkeligalleriet.

Sist oppdatert søndag 16. desember 2012 11:32  
Antall ganger lest: 2814