Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Larsgården Gamle redskap til nytte

Gamle redskap til nytte

E-post Skriv ut PDF

VedtrågetRækaKassen som henger på veggen til venstre og trespaden til høyre er gamle redskaper som antagelig bestefar har laget, og begge har sine navn, og spesielle egenskaper som kan være til nytte i dag som i gamle dager.

Kassen, som de kalte vedtråg, er laget av gamle agnkasser fra Lofoten, og som dere kan se har den fine håndtak på sidene og i fronten er den skrå. Hva det skal være for?

Det ser vi her på bildet nedenfor, hvor jeg skal inn kjøkkendøra med den. Dette er praktisk tilpassning, noe de var flinke til i gamle dager. Enkelt og lettvint kunne godt vært mottoet til bestefar.

Inn døra med vedtråget

Så var det ræka. Man skulle ikke tro at denne kunne måle seg med en moderne snøskuffe av metall eller plast, men det skal jeg love den kan.

Først en liten detalj på enden av bladet. Dere kan se på bildet at den ser litt skråslitt ut, men det er nok gjort slik opprinnelig, for det passer perfekt til "feie" snø fra trappa, hvis man starter nedenfra. Også for å måke vei mellom husa er skråen nyttig, Den ble mest brukt på den måten da også, nemlig at man feiet snøen sidelengs fra høyre til venstre, og da er skråen perfekt. Altså nok en praktisk tilpassning.

Ræka har også et håndtak som er spesialtilpasset for et godt grep med handa, med utskjæring for fingrene på undersiden (baksiden på bildet).

I en tidligere artikkel, Gjenbruk av ljåblad, kan du lese mer om slike ting.

 

Sist oppdatert søndag 04. mars 2012 16:59  
Antall ganger lest: 4252