Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Larsgården Andre etappe på låvetaket er gjort

Andre etappe på låvetaket er gjort

E-post Skriv ut PDF
LåvestillasjenNå er låvetaket sikret ved at den 2. etappen er praktisk talt utført. Det var østsiden som nå sto for tur, med ny raft og utofs, og 2 meter knoteplast. Denne gangen ble det praktisert en ny og lettvint måte å flytte og legge tilbake gammel torv.

På andre siden ble torva skjært opp med kniv, bært opp til mønet og bært tilbake etter at knoteplast og torvhald var på plass. Det ble også gjort i år for vel 1 meter av taket, mens den siste meteren som måtte flyttes for å få på plass plasten ble gjort veldig enkelt.Rulletorv

Her kan man se to tredjedelar av torva allerede rullet opp, mens den siste i midten enda ikke er klar. Den gamle plasten blir rullet opp på et bord helt opp til torvkanten, og et nytt bord spikret på.

Så blir det festet tau på tre punkter, dratt over mønet med planker under, og de to buktene hektes på kroken til ATV-vinsja.

Vinsjing

For at den lette ATV'en skal stå imot draget ble den forankret i bislagkjellerveggen.Forankring

Etter at ny plast og torvhald var på plass ble torva rullet ut igjen ved å skjære opp plasten med en kniv. Lettvint!

Nå gjenstår det bare to meter på hver side av mønet, på taket, men her må nok torva flyttes for hånd. Til gjengjeld er det ikke annet som skal gjøres enn å legge på ny plast, nå ikke på langs, men på tvers av mønet. Den gamle plasten er imidlertid så god at dette kan vente i flere år om det ikke blir godt vær for jobben.

Neste jobb med låven blir nytt panel på øst og sør-veggen. Det har jeg intensjon om å skjære selv av granskogen. Vest- og nord-veggen er så pass god at den får klare seg i min tid.

Når alt dette er gjort tror jeg låven kan stå uten særlig vedlikehold i minst to generasjoner etter meg.

Sist oppdatert mandag 21. november 2011 20:27  
Antall ganger lest: 5940