Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Diverse Tidlig kjørbart Valnesvatn

Tidlig kjørbart Valnesvatn

E-post Skriv ut PDF
Valnesvatnet med scooter
Påska 2008

Den 11. desember meldte Harry at han hadde vært på Sandmoen med scooter'n dagen før, og sier videre: "Flott føre 70 cm snø på altanen. Valnesvannet hadde 30 cm is, stort sett over alt, men litt før og utfor Klubben var det 15-20 cm. Nydelig vinterføre  minus 13 på Sandmoen. Har aldri vært over isen på Valnesvannet med skuter så tidlig."

Men er det uvanlig tidlig?

For de som er hysterisk opptatt av global oppvarming er vel dette dårlig nytt, men for oss gamlinger, som har opplevd både varme, kalde, tidlige og seine vintre, er dette ikke så eksepsjonelt. Tror nok det har vært så tidlig farbart på vatnet i min tid også, sikkert en eller flere ganger i slutten av 60-tallet eller i løpet av 70-tallet.

Går vi tilbake til 20-tallet finner vi i bestefars dagbøker at Valnesvatnet var farbart allerede 26. november i 1927. Vinteren 1929/30 derimot var det antagelig ikke farbart i det hele tatt. Det var den 29. januar 1930 at Peder Falkflaug druknet på isen, så da kan man vel trygt si at det ikke var farbart. Det var roanes den 28. april, så om det var is februar/mars var det nok ikke rare greier.

Det er ikke så mye å hente fra dagbøkene den tiden, altså februar til april, for da var alle mannfolka i Lofoten og bestefar skrev bare om fisk og landligge. Når de kom hjem fra Lofoten pleide de noen år å hente "Lofottøyet" på Sjågan, hvis vatnet var kjørbart, så man kan se etter det i dagbøkene. De årene de fraktet det til Eggesvika, og kjørte det derfra var det nok fordi vatnet ikke var kjøranes.

Sist oppdatert tirsdag 14. desember 2010 14:31  
Antall ganger lest: 8071