Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Utmark Elgjakta 2010

Elgjakta 2010

E-post Skriv ut PDF
Brynjars første elg i 2007Åpningen på årets elgjakt ble en stor suksess, ved at Brynjar skjøt ei ku og en kalv på akkurat samme posten han tok sitt første dyr for to år siden. Det er en post like under Almenningsvatnet, hvor det er tatt mange dyr gjennom tidene. Dyrene ble tatt under fellesjakt med Sandmolaget, og ifølge avtalen  mellom oss fikk de kalven. Kuskinnet henger her på låveveggen. Se flere bilder i Galleri Birkeli!

Førstedagsfangsten i ett lass
Her kjører Harry begge dyra hjem til Birkeli på ATVen

Forberedelser

Smieposten er en fin post foran steinlaet like ved smia, som dekker hele Sommerfjøsteigen. Her er det store sjanser for at elgen kommer når vi driver Skåla, og den kommer da ut av skogen ved Skålbekken og går langs bekken til den er borte igjen bak skogen lenger ned. Åpningen rundt brua hadde nesten grodd igjen etter siste rydding for 4-5 år siden, men ble rddet på nytt igjen uka før jakta. Forskjellen kan du se på bildene nedenfor, hvor jeg har plantet inn en hel elgfamilie.

Her er det bare om å gjøre at man har fem skudd i magasinet og godt drillet på ladegrep Cool.

Før rydding
Før rydding
 
Ryddet
Ryddet

Laksmiddag

I år så det svart ut for den tradisjonelle laksmiddagen på Birkeli. Det har vært Odd Even som har skaffet tilveie selvfanget laks fra Eggesvika, men i år ble det ikke tillatt å sette ut garna før den 15. september, og med en så kort sesong var det ikke verdt bryet å ha garn ute. Heldigvis har vi et godt samarbeide med Sandmolaget, som også deltar i etegildet, og Gustav har god tilgang på laks som går i mærer. Dermed var råstoffet reddet også dette året.

PotethøstenPotetene, som kun var eslet laksmiddagen, ble satt i første uka av juni, akkurat etter at tela hadde gått. Den hadde imidlertid dårlige vekstvilkår i en julisommer som ikke var mye å skryte av, så resultatet ble deretter, men likevel rikelig nok til de to jaktlaga. Små og lettere vekstsprengt av litt overgjødsling, men god nok for kresne jegerganer. Dessert

Desserten måtte vi dele med trosten, men rikelige mengder gjorde det til en enkel deal. Etter at 5l spanna var nesten full var det fortsatt rikelig med bær i buskene, slik at vår trofaste nabo, svarttrosten, har noe å fete seg opp på for å møte en ny tøff vinter. I år kjøpte jeg inn ferdiglaget vaniljesaus på boks, som nok blir en liten nedtur, men det er så mye annet å gjøre med å få i stand middagen at det fikk heller være.

På grunn av omstendigheter med sydentur og arbeidsfordelig på laksfarmen kunne ikke Gustav stille opp før til helga atter jaktstarten, så årets middag ble satt til fredag den 1. oktober. I år var vi tilsammen 10 mann på de to lagene, men Harald og Lars Jørgen på Birkeli-Eggesvik-Åg laget måtte melde frafall, så det ble bare åtte som trengte plass rundt kjøkkenbordet. For anledningen ble sengbenken plassert langs kammersveggen, og da behøvde ingen å sitte på barnestoler.

 

Her sitter (fra venstre) Gustav, Harry, Brynjar og Odd.

 

Ovnskroken
Og her sitter Inge Lars, Odd Even, Ørjan og Arnfinn.

 

Etter middagen og desserten vanket det diverse drikkevarer. Jägermeister, The Famous Grouse og Islays Bowmore Single Malt var noe av utvalget.

Whiskytest
Arnfinn, Odd Even, Brynjar, Gustav og Harry.

 

PC-kroken
Harry, Odd og Ørjan.

 

Etter suksessen med okseskinnet fra i fjor, som sitteunderlag i gapahukene, ble kuskinnet fra årets jakt også tatt vare på, og her henger det oppspikret til tørk på låveveggen.

Kuskinnet

Enda mer om jakta kommer snart, så bare følg med her.

Sist oppdatert fredag 22. oktober 2010 17:39  
Antall ganger lest: 6195