Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Larsgården Låven halvveis reddet

Låven halvveis reddet

E-post Skriv ut PDF

Nytekket låve

Etter sommerens innsats på vedlikeholdfronten tør jeg si at låven nå er halvveis reddet, og det er for andre gang etter at gården ble fraflyttet. Forrige gang var i 1963, da onkel Lars, Bjørn Sveistrup og undertegnede trosset motviljen fra resten av sameiet og bestemte oss for å redde gammellåven, som antagelig er minst 100 år gammel.

Før vi startet den jobben i 63 hadde Lars og jeg revet stabburet og lagret det på låven, og for at ikke det skulle være bortkastet måtte vi fortest mulig tekke om låvetaket. Det var allerede så dårlig forfatning at forråtnelse var i gang flere plasser på veggene. Bygningsplast og hønsenetting ble brukt, som på stua, men her ble torva gjenbrukt, bare med litt nytt påfyll. I år ble det altså 47 år denne tekkingen har holdt ut, men nå var det kanskje vel mye, for det hadde spist seg inn i både raft og utåfs på vestsia, og virkelig på tide med fornying.

Eva og jeg var på Birkeli første uka av juni i år, og da fikk jeg opp stillasjen.Stillasjen

 

Her er halve jobben gjort, torva flyttet opp til mønet og troet klar for reparasjon.

 

Og så var vestsiden ferdig og stillasjen nede.

Vestsiden ferdig

 

For å komme til å skifte ut råtne trobord måtte jeg fjerne nevera, noe som ikke er noe tap så legen det ikke er behov for isolasjon. Derimot kan den gjøre nytten en gang til som tenn-never, og det ble mange slike neverstaurer. En for Tjønnbålplassen, en for hytta til Harald på Åg, en til Harald & co på Johangården, og et par til som kommer til å havne på forskjellig bålplasser i marka.

Mye fin tenn-never

Når resten er gjort til neste år vil låven være god for minst 100 nye leveår, og til stor nytte for de som skal da skal være på Birkeli.

Jeg har fått spørsmål om hvorfor ikke rive det gamle og sette opp en ny. Det har jeg mange gode grunner til ikke å gjøre. For det første ville det være et stort estetisk tap for Birkeligården, og en tapt "museumsbygning", men aller mest ville det være et dårlig bytte både økonomisk og arbeidsmessig. En ny låve av tilsvarend størrelse ville koste minst 100 tusen kroner i materialer og frakt, og den ville krevd 4-5 ganger så mye arbeidsinnsats.

Denne jobben og nødvendig utskifting av panel på sørveggen vil ikke kreve mer enn tre uker innsats tilsammen, og ikke mer enn 15 tusen i materialer.

Sist oppdatert tirsdag 14. september 2010 19:44  
Antall ganger lest: 6193