Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Naboer

Valnesvassgrenda

E-post Skriv ut PDF

Valnesvassgrenda, oversyn.Alle som kjenner seg hjemme på en eller annen måte på dette kartet forstår helt sikkert hva som kunne ligge i begrepet Valnesvassgrenda, men har neppe hørt om det før. Det er ikke så rart, for det er noe jeg har tenkt å lansere akkurat nå. Det merkede området er et samenhengende område rundt Valnesvatnet som har mye felles, både geografisk, historisk, og sosialt. Det er riktignok delt mellom Bodø og Beiarn, men det er nesten det eneste man kan si bryter sammenhengen. Men, hva skulle hensikten være med å definere et slikt område, og tegne en grense slik jeg har gjort, eller i det hele tatt tenke tanken? Ett argument kan vi starte med: Lirypa (skogrypa her oppe) er nesten ytryddet i området! Hvordan skal vi få den tilbake? For å ta begrepet grend først. Med en grend mener man vanligvis noe så enkelt som et nabolag, eller en gruppe gårder som tilhører et begrenset område i et fellesskap. Dette området er uten tvil en gruppe gårder som har og har hatt mye felles, og de befinner seg innefor et område som er avgrenset av naturen. Selv om det faktisk ikke er en eneste gård hvor det er fastboende, så er alle gårdene, og mange hytter bebodd store deler av året med folk som har mange felles interesser, og omgåes ofte mens de er i området, altså naboer i et nabolag.

Av naturen er dette et område som er omkranset av fjell i alle retningene, som danner vannskille slik at alt vann som faller ned i området renner ut i Valnesvatnet og derfra ut i havet. Et ubetydelig unntak er det at Isvika har et lite område rundt øvre del av Sagvatnet som heller mot Eggesvikdalen, et lite smutthull.

Med tanke på det landskapsmessige kunne man kanskje like gjerne kalle området Valnesvassmarka.

Valnesvassgrenda med gårder

Det er i alt 7 gårder som alle ble fraflyttet for mer enn 50 år siden, men nå stelles og brukes som fritidsboliger. Det er Falkflåg, Isvik, Birkeli, Sandmoen, Sørvik, Frostmo og Nordvika. I tillegg er det flere hytter som for det meste er bygd av folk som har røtter på gårdene de tilhører. Tidligere var det også gård på Urskar og Hammarbakken, med de finner man knapt tuftene etter.

Min far, Morten Birkeli, har beskrevet mesteparten denne bygda i artikkelen Valnesvatnet rundt her på Birkelisidene. Dessverre tok han ikke med Birkeli og Sandmoen, det vil si "Beiarhjørnet", noe han sikkert så flere grunner for ikke å gjøre, i tillegg til kommunegrensen. Både Birkeli og Sandmo hadde nærmere tilknytning til Beiarfjorden og Nygårdsjøen, mest på grunn av kortere og sikrere adkomst. I dag er det imidlertid anneledes.

Historisk er det mange bånd mellom alle disse gårdene, både sosialt og slektsmessig. Det er vel ingen av de gamle gårdene som ikke har et slektsbånd til en annen.

Hva skulle så hensikten være med å snakke om ei Valnesvassgrend eller Valnesvassmark?

I dag er det felles for de fleste av beboere i området at de ferdes over Valnesvatnet fra Vasshauet, hvor også de fleste har naust og båter, eller snescooter. De deler naturresurser som trenger felles værn på tvers av nabogrenser. Jeg ser derfor for meg mange områder som skriker etter samarbeid i et organisert fellesskap.

  • Viltforvaltning: Fiskestell, felles fiskekort, felles regulert småviltjakt, samarbeid med storviltjakt, kontroll.
  • Naturværn: Felles tiltak og samarbeid.
  • Ferdsel: Tiltak for Valnesvatnet, vegprojekt, vegstell, stell og merking av stier og løyper.
  • Internet: Egen hjemmeside for informasjon og kommunikasjon.
  • Myndighetene: Felles talerør for området.
  • Sosial aktivitet: Sammenkomster, turer etc.

Med andre ord, noe sånn som en velforening, grunneierlag eller hva man skal kalle det.

Hva med Eggesvika og Åg?

Det er flere av desse samarbeidsområdene som også berører Eggesvika og Åg, selv om de ikke ville passe naturlig inn under definisjonen Valnesvassgrenda eller -marka, så det kunne vel være en tanke å ha disse med i betraktningen, men selvfølgelig bare hvis folkene der ønsker det. Da ville eventuelt grensene se slik ut:

Valnesvassgrenda med Åg og Eggesvik.

Har du meninger om disse tingene kan du gjerne skrive noen ord i gjesteboka, eller sende en mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen .

Sist oppdatert onsdag 25. august 2010 13:31  
Antall ganger lest: 14283