Birkelisidene

...Birkelis gode sider

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Birkelistoff Historie Plankeristninger fra gammelstua

Plankeristninger fra gammelstua

E-post Skriv ut PDF

PlankerisningerStabburet, som sto tett innpå Larsstua og ble revet rundt 1960-61, var bygd av materialer fra gammelstua etter Lars Jonsen. Noen av gulvplankene ble igjen på låven etter at det ble satt opp igjen ved Tjønnan. På en av disse var det tre fine riss av seilskuter, som onkel Lars (Berg) mente var tegnet av Jacob mens han var ungutt og drømte om å reise til Amerika.

Da vi hadde amerikanere på besøk på Birkeli under slektstevnet i 1995 viste jeg noen av mine amerikanske tremenninger denne planken, som jeg hadde spikret opp på låven. De ble fascinert av dette og jeg forsto straks at de gjerne ville ha med seg litt av dette hjem til USA. Det var tre seilskuter på planken, så jeg saget den like godt opp i tre biter slik at det ble en seilskute på hvert stykke, og ga David, Richard og Jim en hver.

Nedenfor ser vi hvordan et av disse havnet på veggen hjemme hos David i Minnesota, fint innrammet med "kunstnerens" navneplate. At det ble tegnet i 1888 er nok bare gjetninger, men Jacob ble født i 1870 og ville da ha vært 18 år, så det er vel ikke så galt gjettet. Det er heller ikke 100% sikkert at det var han som gjorde det, det henger på både min og Lars Bergs hukommelse, men det er vel ingen nålevende som kan hevde noe annet, så la oss ta det for fakta. Det er mange historiske "fakta" som beror på hukommelsen til en kjede av personlige overleveringer.

Jacobs seilskute

Sist oppdatert mandag 19. april 2010 18:24  
Antall ganger lest: 6369